TERRORISME
Internacional 30/08/2015

Controls d’identitat i equipatge als trens internacionals

Nou països europeus acorden reforçar la seguretat ferroviària

Esther Herrera
3 min
Controls d’identitat i equipatge als trens internacionals Merkel, Hollande i Putin reactiven Minsk

Brussel·lesMés control d’identitat dels passatgers i més “inspecció visual” dels equipatges en els trens de llarga distància, especialment en els trajectes internacionals. Aquestes van ser les principals mesures que van acordar ahir els ministres de l’Interior i de Transport de nou països europeus, entre els quals l’estat espanyol, en una trobada extraordinària a París convocada pel ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atemptat fallit de la setmana passada en el tren d’alta velocitat Thalys entre París i Amsterdam va posar en evidència la falta de controls. L’atacant, Ayoub El-Khazzani, va pujar al tren a Brussel·les armat amb un fusell, un cúter, material explosiu i una pistola.

Empesos per aquest episodi, França, Alemanya, el Regne Unit, Espanya, Itàlia, Suïssa, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg es van reunir ahir a París per reforçar la seguretat antiterrorista a la xarxa ferroviària. Després de la trobada van anunciar, entre altres coses, que estudiaran la viabilitat d’establir “bitllets nominatius” per als trajectes ferroviaris internacionals.

Altres mesures acordades passen per l’ampliació de patrulles de policies de diferents països a les estacions ferroviàries. Actualment ja treballen conjuntament forces de seguretat belgues i franceses a les capitals dels dos països. També es reforçarà el sistema d’informació de Schengen, que permet que un país comuniqui ràpidament a un altre els moviments d’un sospitós.

“S’ha de mirar si podem establir un dispositiu que permeti un control en els mitjans de transport de manera més sistemàtica i més coordinada”, va dir el ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, poc abans de començar la reunió. Ara bé, els controls que es portin a terme hauran de ser aleatoris -només “quan i on siguin necessaris”, va matisar el ministre francès-, ja que en cas de ser sistemàtics (com en els aeroports), entrarien en contradicció amb les normes de Schengen. De fet, una altra de les conclusions de la trobada va ser demanar a la UE algunes modificacions del codi d’aquest tractat.

Defensa de Schengen

La comissària de Transports, Violeta Bulc, que va assistir com a representant comunitària a la reunió de París, va valorar positivament les mesures acordades pels ministres, però va advertir que no s’ha de reaccionar “de manera exagerada” davant del problema. “És essencial que, en la mesura del possible, el transport públic continuï obert i accessible per a tothom. La seguretat ha de ser proporcional a l’amenaça”, va advertir després de la reunió.

La llibertat de moviments és una de les grans fites de la integració europea. Però, tal com va passar amb l’atemptat terrorista a Charlie Hebdo al gener, l’atac al Thalys ha tornat a aixecar veus crítiques amb aquest principi. El primer ministre belga, Charles Michel, en va demanar la reforma, però Brussel·les va recordar que Schengen “no es negocia”. També ho defensa el ministre de l’Interior alemany, Thomas de Maizière, i avisa que “és tècnicament impossible tenir un control complet dels milions de persones que viatgen cada dia en tren”. “La destrucció de la llibertat de moviments seria una victòria del terrorisme”, va dir.

Merkel, Hollande i Putin reactiven Minsk

La cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, Franóis Hollande, i el president rus, Vladímir Putin, van parlar ahir per telèfon per mirar de reactivar els acords de Minsk, i així posar fi a les hostilitats a Ucraïna. A més, van reclamar “un alto el foc total” a partir del dimarts 1 de setembre, amb motiu del retorn escolar. Arran d’aquesta conversa telefònica a tres bandes, es va anunciar una nova reunió d’alt nivell per a les “pròximes setmanes”, en què participarien els tres països, per intentar posar fi als combats i garantir el compliment dels acords de Minsk.

stats