Internacional 26/07/2013

Els Estats Units demanen a Rússia que els retorni Snowden a canvi de no condemnar-lo a la pena de mort

Washington també promet que no torturaran l'extreballador de la CIA però el Kremlin es nega a extradir-lo

Agències
2 min
Protestes de suport a Snowden a l'exterior del consolat nord-americà a Hong Kong. REUTERS

Moscou / WashingtonEls Estats Units continuen insistint a Rússia que els retorni Edward Snowden, acusat d'espionatge per l'administració nord-americana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La darrera oferta l'ha fet el secretari de Justícia nord-americà, Eric Holder, que ha reconegut que han demanat novament a Rússia que els entregui l'extècnic de la CIA a canvi de no condemnar-lo a mort ni torturar-lo.

Snowden, que si torna al país s'haurà d'enfrontar a càrrecs d'espionatge després d'haver divulgat els programes secrets de vigilància del govern dels Estats Units, porta més d'un mes a la zona de trànsit de l'aeroport Xeremétievo de Moscou.

L'extreballador de la CIA està a l'espera d'obtenir l'asil temporal per part de Rússia per poder trepitjar el país.

Els Estats Units hi insisteixen

"El senyor Snowden ha demanat els papers per obtenir l'asil polític temporal a Rússia perquè es pensava que si era retornat als Estats Units seria torturat i podria ser condemnat a mort. Aquestes interpretacions no tenen fonaments", ha dit Holder.

Moscou, però, ja va anunciar que no cediria l'extreballador de la CIA als Estats Units, tot i que el mateix president rus, Vladímir Putin, va demanar a Snowden que deixés de publicar informacions sobre els sistemes d'espionatge massiu de l'administració nord-americana si es volia quedar a Rússia. El president rus està entre l'espasa i la paret, ja que a la vegada vol mantenir una bona relació amb la Casa Blanca.

Putin no considera una bona opció tornar Snowden als Estats Units, perquè el gest podria ser interpretat com un acte d'inferioritat per part de Rússia davant del que va ser el seu gran rival durant la Guerra Freda.

Per a Rússia, el cas també és una eina de propaganda política, ja que aprofita el tema per acusar els Estats Units de predicar el compliment dels drets humans que ni tan sols aplica al seu país.

"Els Estats Units potser assumeixen que no tindran Snowden, però crec que el que volen és salvar el cap intentant que Snowden deixi de publicar més informacions", ha dit Andrei Soldatov, expert en temes de seguretat a Rússia.

stats