Internacional 15/07/2011

L'FBI investigarà si els diaris de Rupert Murdoch van espiar les víctimes dels atemptats de l'11-S

Acn
2 min

Nova YorkL'escàndol que afecta el gegant mediàtic News Corporation, de Rupert Murdoch, continua creixent. L'FBI ha decidit obrir una investigació per esbrinar si algun dels mitjans de comunicació de Murdoch va espiar les víctimes dels atemptats de l'11-S a Nova York. Arran de la revelació que el ja desaparegut News of the World va punxar els telèfons de familiars i víctimes dels atemptats del 7-J a Londres, el 2005, i de soldats morts a l'Afganistan, un grup de congressistes i senadors nord-americans ha exigit l'obertura d'una investigació per determinar si hi ha hagut pràctiques similars als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una entrevista al Wall Street Journal, Murdoch defensa que News Corporation ha gestionat la crisi de les escoltes "extremadament bé" i que només ha comès "petits errors". El magnat australià, que finalment anirà a declarar sobre l'escàndol al Parlament britànic, carrega contra els diputats del Regne Unit i titlla de "mentides totals" alguns dels comentaris que s'han fet a la Cambra dels Comuns sobre la seva empresa.

"Creiem que és important establir absolutament la nostra integritat a ulls del públic. Penso que el millor és ser el més transparent possible", assegura Murdoch en l'entrevista. El magnat de la comunicació declararà davant del comitè de Cultura i Mitjans de Comunicació del Parlament britànic el proper dimarts, acompanyat del seu fill James Murdoch i de l'exdirectora executiva de la seva filial britànica, Rebekah Brooks, que aquest matí ha presentat la seva dimissió.

Investigació als EUA

Les preocupacions sobre l'actitud del grup Murdoch durant els atemptats de l'11-S es van intensificar arran d'un article al diari Mirror que assegurava que un policia novaiorquès, que també treballava com a detectiu privat, va rebre una oferta del News of the World per punxar els telèfons de víctimes. El diari citava una "font anònima", però la informació no s'ha arribat a confirmar a d'altres mitjans de comunicació. Amb tot, congressistes i senadors van exigir l'obertura d'una investigació.

Entre els que han fet pressió per investigar Murdoch hi ha el cap del comitè de Seguretat Interior del Congrés, el republicà Peter King. El congressista va escriure al director de l'FBI per exigir que s'obrís una investigació sobre les acusacions relacionades amb els atemptats de l'11-S. "Si es confirma que aquestes acusacions són certes, la conducta constituirà un delicte greu i qualsevol persona que es provi culpable haurà de rebre les sancions més dures previstes a la llei", defensava King a la seva carta.

Amb l'obertura de la investigació de l'FBI, Murdoch estarà sota sospita a una i altra banda de l'Atlàntic. La policia britànica també està investigant tot l'escàndol de les escoltes telefòniques i els suborns per obtenir informació que hauria fet el ja desaparegut News of the World. L'afer ja ha provocat una desena de detencions en els darrers mesos, entre elles la de l'exdirector de comunicació de David Cameron i exeditor del New of the World, Andy Coulson, que està en llibertat a l'espera de ser interrogat de nou a la tardor.

stats