PROCÉS SOBIRANISTA
Internacional 26/11/2013

Salmond: "Enlloc d'invertir en armes de destrucció massiva, hem de sostenir la sanitat i l'educació"

El govern escocès publica un informe de 670 pàgines amb l'argumentari dels beneficis de la victòria del sí al referèndum del 18 de setembre de 2014

Marc Vidal
2 min

Enviat especial a GlasgowEl govern d'Alex Salmond ha escollit Glasgow –la capital econòmica d'Escòcia que concentra els barris obrers i el major nombre d'indecisos– per explicar com pensa portar el país la independència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) fa temps que treballa en la redacció d'aquest argumentari, que Salmond ha presentat com "el document més detallat que cap poble ha tingut mai a cap país del món per assolir la independència".

L'objectiu és que els votants sàpiguen com funcionarà, es finançarà i es relacionarà amb el món el nou estat. El document, de 670 pàgines, ja està disponible al web del govern escocès.

"Dependre de nosaltres mateixos"

"Ara depenem de gent de fora, el principal argument per la independència és decidir nosaltres mateixos", ha dit Salmond.

També ha afegit que "enlloc d'invertir en armes de destrucció massiva, cal invertir en educació i sanitat", en referència a la proposta de declarar Escòcia país lliure d'armes atòmiques i retirar els submarins nuclears de la base de Clyde".

El primer ministre escocès ha defensat el potencial econòmic del país, que només podrà aprofitar plenament com a estat independent. Nicola Surgeon, viceprimera ministra, ha declarat que "la independència no és un fi en si mateixa, sinó un mitjà per construir una escòcia més justa i amb un millor benestar".

Una campanya calenta

La d'aquest dimarts és una esperada posada en escena dels independentistes escocesos. El tret de sortida definitiu a una campanya que es mou des de fa mesos entre els retrets, les suposicions i la por que infonen els partidaris de mantenir intacte el Regne Unit. Són una gran majoria, segons les enquestes, però ningú s'atreveix a cantar victòria.

El compte enrere per al referèndum acaba de superar els 300 dies. Serà el 18 de setembre del 2014 quan la pregunta "¿Escòcia hauria de ser un país independent?" se sotmetrà a les urnes. Si guanya el sí, el nou estat proclamarà la independència el 24 de març del 2016.

stats