23/02/2016

La nau dels refugiats

3 min

1. ELS LLIMBS. L’Amid va entrar a Europa “fa uns sis anys” per Grècia. És un pakistanès del Panjab. Alt, de complexió forta, amb la cara fosca i molt marcada, li falta un dit i té una mirada inquietant, en què tot el que ha viscut se suma al seu caràcter dur de supervivent. Ara és a Munic, en un centre que fa pensar en els llimbs. Uns dos-cents trenta homes de diferents països en conflicte més -estranys criteris de les burocràcies d’emergència- una família siriana amb tres fills viuen en una nau industrial a uns tres quilòmetres del centre de la ciutat, pendents de qualificació, per aconseguir l’estatus de refugiats. Si no, seguiran en fora de joc.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La nau industrial està dividida en dues meitats. En una hi ha els dormitoris: petits cublicles amb espai per a una llitera i una tauleta o cadira, separats per envans baixos de fusta, de manera que, des de fora, es veu el llit de dalt. A l’altra meitat hi ha el menjador i una sala amb futbolins, una taula de ping-pong i espai per passar l’estona. Són les quatre de la tarda, plou i quasi tots són al llit, molts estirats, dormint amb el cap tapat -hi ha gent amb depressions fortes, em diu un voluntari-; d’altres s’entretenen amb el telèfon mòbil, el principal refugi. A dos quarts de sis portaran el càtering del sopar. En un banc algú s’ha descuidat un llibre en anglès: Com llegir la Bíblia dels cristians? ¿Proselitisme o millor coneixement de l’altre? No estan detinguts. Poden sortir al carrer. Però les hores passen lentes en aquest lloc de pas. Es nota la tensió, sovint hi ha petits incidents -una picabaralla per un microones, per exemple-; la càrrega d’estar aparcats de manera indefinida és dura.

Des que hi va arribar, fa quatre mesos, l’Amid estudia alemany. I ja es fa entendre. Està decidit a quedar-s’hi. Té un oncle prop de Munic però mentre no passi “la segona entrevista” no podrà anar a viure amb ell. Està molt pendent de qualsevol senyal que pugui anticipar algun conflicte. I té una evident capacitat d’interlocució entre les parts. Els que s’ocupen de la nau són, la majoria, antics immigrants que rememoren situacions que ells també van passar. I la relació no sempre és fàcil. La seguretat és discreta. L’aspecte és polit i controlat. Una petita illa -i probablement privilegiada- d’un problema immens. “Des de la unificació -em diu un amic que fa molts anys que és a Munic- Alemanya ha viscut en una bombolla d’autocomplaença que ara està rebentant”. L’Amid m’ha enviat un missatge per excusar-se de no haver-nos pogut convidar a un te a casa seva, com és preceptiu a la seva terra quan tens visita.

2. LA IMPROVISACIÓ. “Per primera vegada a la vida, he vist la improvisació al meu país”, em diu una senyora alemanya que participa com a voluntària en tasques d’ajuda. “Què puc aportar, què es necessita?”, va preguntar quan hi va anar a oferir-se. “Tot”, li van contestar. Sorprèn que quan Angela Merkel va fer un pas endavant i va intentar fer del problema dels refugiats una oportunitat no tingués res preparat. Ni els recursos, ni l’organització, ni els protocols d’actuació, ni les gestions polítiques; tot es va inventant sobre la marxa. I, tanmateix, creix la sensació que aquesta crisi pot escombrar Europa. Ningú la lidera, les baixes passions comencen a deixar-se anar, i el procés de renacionalització i fractura de la Unió avança. “I, tanmateix, els refugiats són aquí i seguiran arribant. I s’ha d’assumir com una realitat”, em diu un jove català que treballa a Ingolstadt. “Alemanya té la capacitat per afrontar-ho, malgrat que no estigui passant el millor moment”. El model del capitalisme alemany es fundava en una base industrial molt sòlida, un sistema educatiu públic molt potent, uns salaris dignes i un estat fort. I ara està amenaçat pel vendaval financer.

stats