País Valencià 30/06/2016

Les Corts Valencianes no tramitaran la recuperació de la derogada llei de senyes d'identitat del PP

Els populars han sol·licitat al Parlament valencià recuperar aquesta llei que els grups que donen suport al govern van acordar derogar

Acn
3 min
Imatge del ple celebrat aquest dijous a les Corts Valencianes.

ValènciaEl ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dijous la presa en consideració de la proposició de llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d'identitat del poble valencià, presentada pel Partit Popular. La proposta ha comptat amb el rebuig de la majoria parlamentària que formen PSPV-PSOE, Compromís i Podem i l'únic vot favorable dels populars. Ciutadans s'ha abstès.

En la defensa de la recuperació de la llei, derogada el passat mes degener, el diputat popular Jorge Bellver ha argumentat que cal defensar els símbols de la llei perquè "malauradament també s'han de defensar els interessos dins de casa" i ha acusat de "traïdors" els grups que no han donat suport. La proposició ha arribat a la cambra amb el criteri desfavorable del govern valencià, que considera que la llei és idèntica a la derogada i que és "innecessària" perquè ja existeixen instruments jurídics de protecció com l'Estatut, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

Bellver ha dit que els grups que sustenten el govern valencià "tenen por" d'aquesta llei i ho ha atribuït a què ha estat inclosa en el debat després de les eleccions del passat 26-J i que va ser derogada just després de les eleccions del 20-D. "Parlen molt de la veu del poble però resulta que la veu d'aquest poble se'ls hi ha entravessat", ha etzibat.

En el torn de fixació de posició, el diputat de Compromís Josep Nadal ha qualificat la proposta com "el dia de la marmota" i ha censurat que el PP discuteixi sobre "el pot de les essències de la valencianitat" quan "la veritable senya del 2016 és l'infrafinançament". En aquest sentit, Nadal ha acusat el PP de ser "els capatassos de les oligarquies madrilenyes" i ha afegit que els valencians estan cansats de discussions "prepolítiques" i "preadolescents". El diputat de Compromís ha assenyalat que els populars tan sols utilitzen aquest discurs per "fer brega".

Al respecte, ha demanat "maduresa" al PP i ha dit que "l'important no és si la paella té o no cigrons sinó tenir la paella pel mànec, la clau de la caixa dels diners". En relació amb això Nadal ha dit que caldria reclamar una Agència Tributària pròpia, davant la qual cosa Bellver ha advertit que aquest discurs ens porta "a un pas del 'Madrid ens roba'".

El diputat de Podem Antonio Estañ també ha mostrat la posició desfavorable del seu grup assenyalant que la llei no és necessària perquè vol dividir els valencians en un moment en què fins i tot la secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua han signat un acord de col·laboració.

Ciutadans per la seva banda ha anunciat abstenció, tot i que ha criticat durament "el nacionalisme identitari que ens porta a la crispació i el totalitarisme", en paraules de Antonio Subiela . El diputat ha criticat però el PP perquè "mentre parlem de pàtria i llengua no parlem de corrupció". Subiela ha dit que veure el PP defensant la identitat valenciana li produeix el mateix efecte que veure Oriol Junqueras amb una bandera d'Espanya "que no sé si va a cremar-la o és que ha canviat d'ideologia".

Per últim, el síndic del PSPV-PSOE, Manuel Mata, ha dit que la llei és la "màxima expressió de covardia política" i ha assenyalat que el PP la va aprovar a uns mesos de les eleccions autonòmiques quan en 20 anys no va se necessària. Mata ha afegit que el Consell Jurídic Consultiu va emetre criteri assenyalant que no era necessària la llei i ha acusat el PP de ser "una fàbrica d’independentistes".

Criteri desfavorable del govern valencià

El govern valencià ha aportat el criteri desfavorable a la tramitació, argumentant que continuen sent vàlides les consideracions que, en la seva reunió del dia 20 de novembre del 2015, ja va realitzar per acordar el criteri favorable a la proposició de derogació de la llei que va aprovar el PP en solitari l'abril del 2015.

El govern valencià afegeix que aquella proposició de llei tenia com a objecte la derogació d'una llei "idèntica" a la que ara ha presentat el PP i que va ser derogada amb el suport de tots els grups, a excepció dels populars.

La Generalitat Valenciana considera que la proposició de llei és "innecessària, atès que hi ha instruments jurídics suficients que són respectuosos amb els valors constitucionals, com són l'Estatut d'Autonomia, la Llei 7/1998 de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o la Llei 12/1985 del Consell Valencià de Cultura".

stats