País Valencià 26/07/2016

Descobreixen a Vilafranca, a l'Alt Maestrat, pintures rupestres "úniques" datades fa 7.000 anys

L'escena pictòrica descoberta és molt singular per la gran quantitat de figures que presenta la pintura

Efe
2 min
Pintura rupestre datada fa 7.000 anys descoberta a Vilafranca, a l'Alt Maestrat.

ValènciaLa conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana ha presentat avui la troballa d'un nou jaciment d'art rupestre que s'ha trobat al municipi de Vilafranca, a la comarca castellonenca de l'Alt Maestrat, i que conté pintures de fa 7.000 anys i està considerat pels arqueòlegs com un nou referent de les representacions prehistòriques.

L'escena pictòrica descoberta presenta una batuda de caça en la qual set arquers aguaiten a una rajada de tretze senglars (deu són exemplars adults i altres tres, cries). La troballa es va produir dins de les actuacions contemplades en un projecte de prospecció iniciat el 2015, en el qual els investigadors han recorregut de forma sistemàtica barrancs i abrics buscant manifestacions de pintura prehistòrica.

Segons ha afirmat l'arqueòloga Inés Domingo, de la Universitat de Barcelona, es tracta "d'un descobriment únic per moltes raones", una d'elles per l'elevat nombre de figures que presenta l'escena.

Només dos jaciments dels 757 de la llista de Patrimoni Mundial Rupestre inclouen escenes amb més de dos exemplars de senglars, que són l'abric A de el cingle de Palanques i la cavitat V de la Cova Remigia, ambdues també a la demarcació de Castelló i cadascuna d'elles amb cinc exemplars.

A més, la tècnica de caça representada, la batuda, tampoc és habitual en les representacions rupestres d'art llevantí, només comparable a les representacions de la Cova dels Cavalls, encara que en aquest cas es tracta de cérvols i no senglars.

"Va ser com un premi trobar la nova Cova dels Cavalls (a Tirig, Castelló), just quan celebrem el centenari del descobriment d'aquest jaciment", considerat un dels més importants dins de l'art llevantí, ha assegurat Domingo.

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Cultura valencià, Albert Girona, ha qualificat la nova escena com "una de les més interessants" de tot l'arc mediterrani d'art rupestre, que va des de França fins a Almeria.

L'alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha expressat la satisfacció que suposa per al municipi el nou descobriment i ha subratllat que els ajuntaments han d'ajudar a la recerca i posar en valor aquestes troballes que tant aporten a la història de l'art.

A més, els arqueòlegs Inés Domingo i Didac Roman han creat, gràcies a l'ajuda del ministeri de Cultura i de l'Ajuntament de Vilafranca, una aplicació virtual de l'abric amb art rupestre del Tossalet del Mes de la Rambla, també de Vilafranca.

L'aplicació permet navegar per l'abric en model 3D, així com visualitzar les pintures en 4D, és a dir, afegint un element temporal que permet visualitzar els canvis que s'han produït en les figures al llarg del temps, des que van ser fotografiats en els anys setanta per primera vegada.

Aquesta iniciativa suposa que "per fi es produeix una transferència de coneixements científics a la societat", ha celebrat Domingo, en ser la primera aplicació d'aquestes característiques que facilita l'accés de qualsevol persona a través d'internet a un conjunt d'art llevantí.

stats