País Valencià 05/02/2014

L'AVL publica per sorpresa el diccionari criticat pel PP perquè equipara el valencià i el català

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va desconvocar dilluns la presentació prevista per dimarts per "problemes tècnics" en el web

Salvador Almenar
2 min
Definició de 'valencià' que ha originat tota la polèmica entre l'AVL i el PP.

ValènciaL'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ja ha arreglat els problemes tècnics que impedien publicar al seu web el Diccionari Normatiu Valencià aprovat el passat 31 de gener i des d'avui els usuaris ja poden fer les seves consultes a través del portal que la institució ha habilitat per allotjar aquesta obra que incorpora més de 93.000 entrades.

Així, l'AVL ha decidit posar a l'abast de tots els valencianoparlants un diccionari que han tardat en confeccionar 12 anys tot i les crítiques que ha rebut l'obra per part de membres del govern valencià, del mateix president Alberto Fabra i d'altres alts càrrecs del seu partit. A tots ells no els ha agradat que per primera vegada l'AVL reconegués sense embussos la unitat de la llengua i tractés com a sinònims el 'valencià' i el 'català'.

Tot i les pressions rebudes, l'AVL ha publicat el seu diccionari amb la polèmica definició. Així, qui consulti el significat de 'valencià' trobarà, entre d'altres definicions, que és "una "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català".

A les crítiques del viceportaveu parlamentari del PP, Rafael Maluenda, qui va dir que la definició era una "vergonya", o les paraules del conseller de Governació, Serafín Castellano, qui va dir que l'AVL havia "perdut la seva raó de ser", es va sumar dilluns el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, qui va assegurar que "faria complir" l'article sisè de l'Estatut d'Autonomia que recull que "la llengua dels valencians és el valencià", en paraules del mateix Fabra.

El president del PP i de la Generalitat Valenciana va lamentar que l'AVL hagués adoptat eixa definició per al vocable 'valencià', però va descartar eliminar aquesta institució, tal com demanen els sectors del blaverisme i alguns membres del seu partit. D'altra banda, Fabra no podia haver dit el contrari atès que per derogar l'AVL es necessitaria reformar l'Estatut ja que n'és una organisme estatutari. Fabra, però, va marca la seva distància amb l'Acadèmia assegurant la impossibilitat d'arribar a un acord en aquest sentit. "Hi ha qüestions sobre les quals és difícil arribar a acords", va dir.

Enmig de tota aquesta polèmica, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va decidir dilluns ajornar sense data la presentació del diccionari -l'obra més important dels seus 12 anys d'existència- prevista per dimarts al·legant "problemes tècnics" amb el web. Des de dilluns no s'havia fet cap comunicació més oficial i ha estat aquest dimecres quan, per sorpresa i sense cap anunci previ, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha publicat al seu web el 'Diccionari Normatiu Valencià' sense cap canvi en la definició de la llengua que equipara el valencià i el català.

stats