País Valencià 12/02/2014

Monago demana a Fabra, Bauzá i Valcárcel que no siguin "babaus" i deixin el debat nacionalista sobre el finançament

El president extremeny diu que manté contactes amb altres comunitats i demana al seu homòleg valencià que no s'"obsessioni amb ell" perquè no és el seu "enemic"

Europa Press
3 min
El president extremeny, José Antonio Monago, amb el seu conseller d'Economia, Antonio Fernández / EFE

MèridaEl president del govern d'Extremadura, José Antonio Monago, ha criticat els arguments exposats pel front format pels presidents de País Valencià, Illes Balears i Regió de Múrcia pel que fa al futur model de finançament autonòmic i ha demanat que no entrin en una dinàmica "nacionalista" en aquesta matèria.

"No podem ser tan babaus de ficar-nos en una dinàmica pròpia de nacionalistes quan som membres d'un partit de caràcter nacional i no som nacionalistes", ha assenyalat Monago en una roda de premsa a Mèrida en què ha estat preguntat per aquesta qüestió.

En la seva intervenció, ha confirmat que Extremadura ha iniciat contactes amb altres comunitats autònomes per abordar la qüestió del finançament autonòmic "abans d'aquesta fotografia", en referència al denominat 'Front del Mediterrani', format pels presidents de les comunitats autònomes esmentades, Alberto Fabra, José Ramón Bauzá i Ramón Luis Valcárcel, i que es va reunir dilluns passat a València.

El president extremeny, que ha recordat que encara no s'ha obert el procés de la negociació del nou model de finançament autonòmic, considera que en aquests moments "cadascun està ensenyant la seva poteta". En aquest sentit, ha criticat els que defensen un finançament igual per a tots els espanyols.

"Estem parlant de territoris o de persones?", s'ha preguntat Monago pel que fa al finançament autonòmic i a les pretensions de cada regió, la qual cosa ha definit com un "sudoku". Sobre aquest tema, ha assenyalat que els presidents valencià, murcià i balear "són prou intel·ligents per adonar-se'n que han estat dient que alguns dels seus territoris aporten més del que reben, per tant estan parlant de territoris, i ahir estaven parlant de persones, del finançament que es rep per persona".

Monago no comparteix que el motiu poblacional sigui el que més pes tingui en el repartiment del finançament, sinó que considera que s'ha de distribuir "en funció de les necessitats", i en aquest sentit ha demanat que es tinguin en compte altres criteris, entre els quals ha esmentat la dispersió, l'envelliment o la baixa densitat de la població.

Atendre les necessitats

"El mateix finançament? Quan jo tingui alta velocitat, tren de mercaderies... Llavors sí que parlem tots, perquè tots tenim el mateix cotxe per córrer. El que no pot ser és que jo vagi amb un 600 i un altre amb un Ferrari", ha dit Monago.

"És difícil que un president valencià entengui que Extremadura és el doble que la Comunitat Valenciana en superfície i el triple que la comunitat murciana? I que portar els serveis públics és molt més costós, i per tant no podem tenir el mateix finançament per habitant en un territori que en un altre perquè en uns llocs és més costós que en uns altres?", s'ha preguntat Monago.

En aquest sentit, ha recordat algunes dades "objectives", com són que Extremadura compta amb una superfície de 42.000 quilòmetres quadrats, que és superior a la del País Valencià, Múrcia i Balears juntes, i que té una població que no arriba a 1,1 milions d'habitants, enfront dels més de 7 milions que sumen aquestes tres comunitats.

Finalment, s'ha referit al president valencià, Alberto Fabra, a qui ha demanat que "miri més cap a dalt". "Que no s'obsessioni amb mi", ha dit Monago, i ha afegit que "no hi ha dia que no es recordi" d'ell. "A dalt hi ha Catalunya, que jo crec que al projecte comú [d'Espanya] l'afecta molt més que Extremadura". "Jo no sóc enemic de València, sóc enemic de la falta de sentit comú", ha afegit.

stats