País Valencià 25/03/2014

El TSJ valencià suspèn cautelarment l'inici del judici del cas Gürtel per les contractacions de Fitur

L'alt tribunal valencià era el competent per jutjar aquesta causa fins que l'acusada Milagrosa Martínez va decidir deixar l'acta de diputada divendres passat

Efe
3 min

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha decidit suspendre l'inici del judici de la peça del cas Gürtel relativa a les contractacions amb Orange Market per al muntatge del pavelló valencià en la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009. El judici estava previst que comencés el dilluns dia 31, però l'alt tribunal valencià ha acordat suspendre'l cautelarment fins a resoldre la qüestió de competència del tribunal, després de la renúncia a l'acta de diputada de l'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez i la consegüent pèrdua de l'aforament.

Segons informa el TSJ valencià en un comunicat, aquest òrgan pot rebre fins dijous les al·legacions de les parts i després resoldrà què es fa respecte del judici per aquesta peça, una de les sis que conformen la branca valenciana de l'anomenat cas Gürtel.

La sala civil i penal d'aquest tribunal adopta aquesta decisió en una providència signada per la presidenta del TSJ valencià, Pilar de la Oliva, després que l'única aforada que quedava en aquesta causa, Milagrosa Martínez, perdés aquesta condició després de renunciar divendres a la seva acta de diputada a les Corts.

La sala considera que "procedeix suspendre cautelarment l'assenyalament" per a l'inici del judici, previst per a dilluns que ve, "fins que la sala resolgui sobre l'esmentada competència", i una vegada resolt això, afegeix, "s'acordarà el que consideri procedent". Aquesta providència serà notificada a les parts, que podran interposar recurs de súplica en el termini de tres dies.

El judici pel cas de les contractacions de la Generalitat Valenciana amb la trama Gürtel per muntar el seu expositor en diverses edicions de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) de Madrid havia de començar el proper 31 de març al Tribunal Superior de Justícia.

En aquesta peça separada del cas Gürtel hi ha tretze persones processades, entre elles Milagrosa Martínez i la també exconsellera de Turisme Angélica Such (que va renunciar a l'acta de diputada el 27 de febrer), per a les quals la Fiscalia demana onze anys de presó i nou d'inhabilitació per exercir cap càrrec públic, respectivament.

La causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació, suborn, tràfic d'influències, enriquiment injust, falsedat i infidelitat en la custòdia de documents en la contractació de la Generalitat amb Orange Market –empresa de la trama Gürtel– per al muntatge del pavelló del País Valencià a Fitur entre els anys 2005 i 2009, durant l'etapa de govern de Francisco Camps.

A més de les dues exconselleres, també estan processats la cúpula de Gürtel i Orange Market (Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez 'El Bigotes', Isabel Jordán, Cándido Herrero i Mónica Magariños), l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme Rafael Betoret, i quatre empleats públics més de la Generalitat Valenciana (Isaac Vidal, Jorge Miguel Guarro, Ana María Grau i Juan Bover).

Els fets que es jutjaran es refereixen a les adjudicacions de l'Agència Valenciana de Turisme –entitat pública de la Generalitat– a la mercantil Orange Market dels contractes per a la construcció, muntatge i desmuntatge dels expositors del País Valencià en la fira turística Fitur de 2005 a 2009.

Segons la instrucció, hi ha indicis que el grup mercantil es va aprofitar de les relacions personals dels seus gestors amb les màximes autoritats del govern valencià per aconseguir aquestes adjudicacions, malgrat que les seves ofertes eren les més cares i que no reunien les condicions tècniques i econòmiques necessàries.

stats