País Valencià 23/04/2014

Els veïns de Torrent i la Generalitat Valenciana coincideixen que la zona de l'incendi era "un polvorí"

El conseller de Governació, Serafín Castellano, atribueix la voracitat de l'incendi a les condicions climatològiques adverses i la sequera de la zona

Jordi Ferrer / Efe
3 min
Un matrimoni recull alguns objectes personals de la seva casa, que va resultar afectada per les flames. / JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE

TorrentLa Generalitat Valenciana i els veïns de les urbanitzacions afectades per l'incendi que va començar ahir a Torrent, l'Horta, i que ha cremat 320 hectàrees i va obligar a desallotjar a quasi 3.000 persones, han coincidit avui en què la zona era un polvorí per la falta de neteja i l'escassetat de pluges.

Després de tornar als seus habitatges i comprovar els danys, únicament exteriors en la majoria dels casos, alguns veïns encara s'afanyen en refrescar la zona amb els seus propis mitjans, galledes o mànegues, sense amb prou feines haver-se parat a avaluar les dimensions generals de l'incendi.

"Jo ja tinc aigua i llum, telèfon encara no, per si us fa falta alguna cosa...", era una de les frases més repetides a la urbanització Serra Perenxisa de Xiva. Les cases de la zona més alta de la urbanització, properes al dipòsit d'aigua col·lectiu, han sofert els danys més importants causats per l'incendi, especialment en l'exterior dels habitatges.

Molts de les tanques divisòries entre parcel·les han desaparegut, algunes cobertes de cases en construcció, persianes, paellers, sostres d'aparcaments o lones de piscina s'han calcinat i almenys dos vehicles s'han cremat per complet.

"Jo vaig tenir la sort que els meus veïns van veure cremar un petit sostre que tinc per deixar el cotxe, van saltar la tanca i ho van apagar. El sostre del cotxe se'm va cremar, però la desgràcia hagués estat major de no ser per ells", explicava a EFE Fernando Miras, veí del carrer Castillo de Xiva de la urbanització Serra Perenxisa.

Tots van ser desallotjats ahir al voltant de les 14 hores per la policia local de Xiva davant l'avanç de les flames, que segons els seus testimonis es van originar a escassos quilòmetres. "Jo tenia la casa en venda. Ara serà complicat", lamenta Carlos García mentre entra i surt constantment del seu domicili, al carrer Lleida de la mateixa urbanització, per sufocar uns calius.

"Això es veia venir, estava la muntanya molt bruta, el tallafocs que es va fer entre Perenxisa i Calicanto no ha servit per a res", explica Carlos García després de reconèixer que, malgrat el desallotjament, ha passat la matinada en sa casa perquè va tornar amb la seva família a la nit per camins rurals.

De fet, dels milers de desallotjats, únicament 28 persones han passat la nit al poliesportiu de El Vedat de Torrent i 16 a l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències a Xest, segons ha informat el servei d'Emergències de la Generalitat Valenciana, en campaments que han estat desmuntats al migdia d'avui.

Idèntica impressió comparteixen els veïns de Carlos, el matrimoni format per José Villarroya i Encarna Navarro, propietaris d'un xalet en aquesta urbanització des de fa més de 40 anys: "la mala herba estava molt alta i molt seca, tot això era una bomba de rellotgeria".

El mateix conseller de Governació, Serafín Castellano, ha reconegut a EFE que l'incendi s'ha registrat amb unes condicions extremes de sequera i vent de ponent, de manera que la zona era "un polvorí". En algunes comarques, ha recordat Castellano, no plou una gota des d'agost i en unes altres ha plogut el 15 per cent de la mitjana d'altres anys.

Un dels més damnificats per aquest incendi és Sebastián Mateu, un paleta en atur que resideix tot l'any en aquesta urbanització i que, després de ser desallotjat, únicament va poder moure dos dels seus tres vehicles, amb l'ajuda de la seva dona, deixant allà una furgoneta, un dels seus escassos mitjans de subsistència. "Aquest matí ha vingut a veure'ns l'alcalde de Xiva i s'ha interessat per la nostra situació, ens ha donat el seu telèfon i s'ha compromès a informar-nos i ajudar-nos", explica. "Volien retirar la furgoneta –ha afegit–, però fins que no tingui clar si el segur, el consorci o algú respondrà pel succeït, m'he negat; vull que es vegi el succeït".

Igual que els seus veïns, lamenta la brutícia de la muntanya. "Ni tan sols els responsables del manteniment de l'estesa elèctrica retiraven la llenya que tallaven, la tiraven a terra. La mala herba era tan alta que ni els nens podien trobar les pilotes perdudes, era una selva", ha explicat Mateu.

"La part baixa de la urbanització, on viuen alguns regidors, estava més neta, amb voreres i asfalt en millors condicions, però en la part alta no he vist netejar la muntanya en els set anys que fa que visc aquí", denuncia.

Passades les 14 hores, tècnics de l'empresa de la Diputació de València Egevasa han pogut reposar el cablejat elèctric terrestre i restablir el subministrament elèctric en el pou de la urbanització, i demà tenen previst revisar l'estesa elèctrica.

Sobre la gestió de les tasques d'extinció de l'incendi, el diputat de Compromís Juan Ponce ha estat el primer a denunciar possibles errors, al seu judici derivats del retard dels mitjans aeris, que segons indica van arribar al lloc 40 minuts després de declarar-se el foc, a pesar que l'alerta 3, la màxima, els obligava a estar previnguts.

stats