País Valencià 28/01/2015

La justícia desestima la demanda de Compromís contra el govern valencià pels pressupostos de la Generalitat de 2015

La formació va considerar que la inclusió en els comptes de la Generalitat d'uns ingressos que no estan assegurats podia ser constitutiu dels delictes de malversació i prevaricació

Europa Press
2 min

ValènciaLa sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha desestimat la denúncia de Compromís contra els membres del Consell per possible prevaricació i malversació per pressupostar per a l'any 2015 un total de 1.230 milions d'ingressos que, segons aquesta formació, no tenen cobertura legal. Contra aquest acte cap un recurs de súplica davant la pròpia sala civil i penal del TSJ valencià en un termini de tres dies, després de la notificació de l'acte.

La formació política va basar la seua denúncia en què l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) va alertar el 5 de desembre que la bestreta de 1.178 milions del Fons de Competitivitat "no està previst en els pressupostos de l'Estat", per la qual cosa "no existeix constància expressa ni fonament legal que justifiquen la recepció d'aquests ingressos", advertiments que ja havien sigut posades de manifest en l'esborrany de l'AIREF del 28 de juliol.

Així mateix, Compromís va assenyalar que en un informe posterior de l'AIREF "elimina determinats judicis i interpretacions jurídiques, però segueix advertint de la falta de fonament legal de la inclusió de determinats ingressos en el pressupost de 2015", com la bestreta del Fons de Competitivitat, la compensació per l'impost de dipòsits bancaris o altres ingressos per taxes i preus públics. És per això que es va considerar que s'havien "falsejat" els comptes públics i va denunciar el govern valencià per un possible delicte de prevaricació i un altre de malversació.

La sala argumenta que "no es justifica l'obertura d'un procés penal" d'uns fets "merament sospitosos per si els mateix pogueren ser constitutius de delicte, sense aportar un indici objectiu" per part del querellant. En aquest punt, adverteix que si això poguera donar-se, "qualsevol ciutadà podria veure's sotmès a una recerca basada en la mera aparença".

De la mateixa manera, argumenta que no és aplicable el delicte de prevaricació, que implica l'actuació arbitrària de l'autoritat pública amb un acte objectivament injust. D'aquesta manera, explica que "no pot estimar-se" que l'aprovació i remissió del projecte de llei de Pressupost a les Corts Valencianes, encara que siga amb una "molt discutible previsió d'ingressos –com assenyala Compromís–", que és sotmesa al debat parlamentari, puga constituir un delicte de prevaricació.

Igualment, assenyala que els informes de l'AIREF "constitueixen recomanacions rellevants", encara que l'Administració destinatària "pot, en certs casos i d'una manera motivada, apartar-se de les mateixes"

Pel que es refereix a la denúncia per malversació, la sala diu que "no encaixen" els fets relatius a una qüestionable previsió d'ingressos en un projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat en aquest supòsit penal que exigeix un "falsejament intencional de la comptabilitat".

El Ministeri Fiscal entén que no s'aprecia delicte de prevaricació en els fets relatats en la denúncia i en els documents aportats. A més, al·lega que "no és propi de la competència dels òrgans de la jurisdicció penal el control de la legalitat dels actes de l'administració, sinó l'enjudiciament de conductes tipificades com a delictives".

stats