País Valencià 26/04/2014

"Som País Valencià": milers de persones tanquen la diada del 25 d'abril reclamant un canvi

La manifestació del 25 d’abril denuncia el tarannà “antivalencià” del govern d’Alberto Fabra

Salvador Almenar
2 min
La manifestació del 25 d'Abril a València, aquest dissabte a la tarda / SALVA ALMENAR

ValènciaEls carrers del centre de València van ser ahir testimoni, un any més, de la tradicional manifestació de la diada del 25 d'abril, en què es commemora l'aniversari de la Batalla d'Almansa del 1707 i la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria davant l'exèrcit de Felip V. Milers de persones -15.000 segons els organitzadors- van participar en una marxa convocada per denunciar "les polítiques antivalencianes i antisocials" del govern d'Alberto Fabra i per reivindicar un "canvi" no només de govern sinó també del tipus de "polítiques" de la Generalitat Valenciana.

Sota el lema "Recuperem el país! Salvem les persones! El País Valencià necessita un canvi", partits polítics com Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana, la CUP i Solidaritat; sindicats com CCOO i Intersindical, i les entitats convocants, Acció Cultural del País Valencià, les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència, la Plataforma per l'Ensenyament Públic, la Cimera Social, Salvem el Cabanyal, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet i Xúquer Viu, van participar en una manifestació festiva que va acabar davant del Palau de la Generalitat Valenciana amb la interpretació de la muixeranga.

La convocatòria d'aquest any tenia un clar component de denúncia per la manera de governar de Fabra "contra la majoria dels valencians". Segons el secretari d'Acció Cultural, Toni Gisbert, el PP atempta contra la llengua i la cultura, quan "censura TV3 i Catalunya Ràdio i tanca Radiotelevisió Valenciana", i contra el territori, "per les agressions comeses contra el barri del Cabanyal i els regants del Xúquer". Unes polítiques que també troben "antisocials" perquè "neguen les ajudes als discapacitats i dependents i castiguen els ciutadans més afectats per la crisi".

Segons el manifest llegit al final de la marxa, per tots aquests motius el País Valencià viurà "un moment determinant" en els pròxims mesos. El maig del 2015 la Generalitat Valenciana pot deixar d'estar en mans dels "hereus dels que van guanyar a Almansa" i el país deixarà de "patir" aquelles conseqüències, com ara tenir "una llengua i una cultura perseguides, drets socials retallats fins a provocar el patiment de milers de famílies, pressupostos insolidaris amb els més pobres i un territori explotat que deixa una trista herència als nostres fills".

El repte: teixir una majoria social

Davant la crítica situació que travessa el país, les organitzacions convocants van animar la ciutadania a teixir "una majoria social" que permeti que "les persones que estimen la llengua i el territori; que volen un ensenyament, una sanitat i uns serveis socials públics i dignes, i que han lluitat per aconseguir uns drets socials que ara els volen robar" puguin albirar un canvi polític a la Generalitat que permeti "salvar les persones i recuperar el país".

Com cada any, la manifestació va ser servir també per fer una aferrissada defensa dels drets nacionals i la llengua i la cultura pròpies. Milers de senyeres quadribarrades i també moltes estelades van donar color a una manifestació en què els tabals i dolçaines van posar la banda sonora a una marxa en què la consigna més repetida va ser un crit d'identitat: "Som País Valencià".

stats