Política 10/11/2014

Fins al dia 25 també es pot votar amb un DNI amb adreça de fora de Catalunya: On cal anar i què cal dur?

Molts ciutadans no van poder participar aquest diumenge perquè no havien renovat el document des que s'havien empadronat a un municipi català

Liz Castro / Roger Tugas
2 min
Gent votant a Sant Vicenç dels Horts MANOLO GARCIA

BarcelonaDurant la jornada del dia 9, un noi alt amb casc va estripar la seva papereta i el sobre quan va saber que amb el DNI més el volant d'empadronament no no n'hi havia prou per poder votar en un col·legi. Uns amb l'adreça mallorquina al DNI –per aprofitar els vols barats– tampoc no van poder votar. Un home argentí plenament disgustat va tornar tres vegades amb documentació addicional per provar la seva residència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què era obligatori el DNI i l'altra documentació no servia? La raó és perquè el DNI servia no només per verificar que cada persona tingués dret a vot, sinó també perquè només pogués votar en un sol lloc: el lloc que constava al DNI. Els ordinadors per fer el cens no estaven connectats entre si. No es consultaven entre ells per assegurar que cada votant només votés una vegada. Estar fora de la xarxa també els protegia de possibles manipulacions exteriors. El que sí que podien verificar els ordinadors era que, si a una persona li tocava a aquell local i aquell ordinador segons el cognom, només es pogués votar una sola vegada.

És per això que a partir d'avui i fins al 25 de novembre, la documentació requerida per votar no es limita a un DNI vigent amb adreça a Catalunya, perquè es podrà verificar que cadascú voti una sola vegada d'altres maneres. Per exemple, una persona amb un DNI vigent i amb adreça fora de Catalunya, però amb el volant d'empadronament en un municipi català podrà votar. Això és així perquè el seu sobre de participació entrarà a l'urna a dins d'un sobre més gran amb les dades del ciutadà i, a partir del dia 25, quan es faci l'últim recompte, es podrà verificar que no hagi votat dues vegades. Els que tenen DNI amb adreça a Mallorca –o Madrid, per exemple–, però amb volant d'empadronament a Catalunya, per tant, també poden votar des d'aquest dia 10.

Aquest vot es podrà introduir en qualsevol dels punts de votació situats en les set delegacions del Govern al territori. També podrà votar qualsevol altre ciutadà amb un DNI o TIE amb adreça a Catalunya que, pel que fos, no ho hagués pogut fer el dia 9, així com els catalans residents a l'exterior que aquests dies visiten el país i que tenen un DNI o passaport espanyol vigent i que tinguin el comprovant d'inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l'exterior o el certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior (PERE), en què consti l'adscripció territorial a Catalunya.

Llista dels punts de votació del 10 al 25 de novembre

Més informació a la web del procés participatiu

stats