Política 14/03/2017

ANC i Òmnium es preparen per respondre a l’Estat

Les entitats treballen en una acció de suport als condemnats al Parlament

Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, aquest diumenge a Barcelona

BarcelonaMés de 40.000 persones convocades per les entitats sobiranistes van acompanyar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau el 6 de febrer en l’inici del judici pel 9-N. L’ANC i Òmnium encara no han decidit com, però sí que s’han compromès a tornar a mostrar el seu suport responent de manera “proporcional” a la condemna contra tots tres. Ahir les entitats van instar la ciutadania a “preparar-se per acompanyar i defensar” les institucions catalanes des d’ara i fins al referèndum. La primera oportunitat per fer-ho serà, probablement, durant el pròxim ple del Parlament. Fonts consultades per l’ARA expliquen que estan treballant en algun tipus d’acció a les portes de la cambra per defensar l’escó d’Irene Rigau, l’únic que per ara està en joc arran de la sentència d’inhabilitació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ahir al vespre, una cassolada improvisada va servir com a primera resposta a la condemna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan va haver d’absentar-se d’un ple al Parlament per declarar al judici, Rigau ja va ser substituïda simbòlicament per una urna en miniatura com les que es van fer servir durant el procés participatiu del 9-N. Encara no hi ha detalls concrets del que faran les entitats, però ahir el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va subratllar durant una entrevista a Catalunya Ràdio que la reacció del sobiranisme serà “proporcional” als “atacs” que Catalunya ha patit de l’Estat i que estarà “a l’altura de les circumstàncies”. Per part seva, l’Assemblea creu que el més important ara és desobeir la sentència. “Acceptar la condemna del TSJC és tant com renunciar al principi que votar no és cap delicte. Un sol dia d’inhabilitació ja seria excessiu”, va piular el seu president, Jordi Sánchez, a Twitter. Les condemnes contra els impulsors de la votació del 9-N, va afegir, “han inhabilitat la democràcia a Catalunya” i el TSJC ha optat “per seguir les directius polítiques d’un govern antidemocràtic, inhabilitant les urnes abans que fer justícia”.

Per al sobiranisme civil aquesta acció forma part de la “mobilització permanent” que planarà en la recta final del procés cap al referèndum. Es tracta de demostrar que el moviment està tensionat i que respondrà “en suport a les institucions” quan calgui una resposta, explicaven ahir fonts de l’ANC a l’ARA. Tanmateix, el sobiranisme va optar ahir per no convocar oficialment una nova mobilització als municipis, per no cremar cartutxos abans d’hora. Les mateixes fonts apunten que, a part de l’acció per al pròxim ple del Parlament, també s’espera a finals d’aquesta setmana o la que ve la sentència del Suprem sobre l’actual diputat del PDECat i exconseller de la Presidència Francesc Homs.

Dos milions d’inhabilitats

“La sentència no només inhabilita Mas, Ortega i Rigau, sinó que inhabilita els dos milions de ciutadans que van anar a votar el 9-N”, opina l’ANC en el comunicat que ahir va fer públic després de conèixer la sentència. Segons l’entitat, el TSJC “posa en qüestió els fonaments de l’estat de dret” i, contra això, confia que el millor antídot sigui el suport popular. “Això no ha fet més que començar i anirà in crescendo ”, va pronosticar Cuixart. El president d’Òmnium va advertir que en els pròxims mesos l’Estat optarà previsiblement per la dinàmica del “desgast permanent” contra el sobiranisme i que la ciutadania haurà d’estar preparada per evidenciar que està al costat de les institucions. Per a Sánchez “les urnes són imparables” i “cap govern les pot anul·lar”.

Aquesta és la primera condemna però no serà l’única a què haurà de respondre el sobiranisme. A part d’Homs, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa de JxSí també afronten un procés per desobediència i estan en mans dels tribunals.

SCC celebra la condemna del TSJC

El “desafiament” al TC del 9 de novembre del 2014 no podia acabar sense condemna. És l’opinió de Societat Civil Catalana (SCC), que celebra que s’hagi “restaurat” l’estat de dret a Catalunya un cop el TSJC ha inhabilitat Mas, Ortega i Rigau. En un comunicat, l’entitat unionista va recordar ahir la “flagrant desobediència” del Govern durant la consulta del 9-N, quan molts ciutadans “es van sentir desemparats en comprovar com els poders públics actuaven impunement al marge de la llei”. Segons SCC és important que el TSJC hagi deixat clar que els actes dels que actuïn “contra la convivència” no quedaran impunes.

stats