Política 17/10/2017

ANC i Òmnium criden a la mobilització avui i dissabte i anuncien "accions directes" en els propers dies

Es reorganitzen internament per seguir amb l'activitat política si l'empresonament dura "mesos"

Núria Orriols
2 min
Mauri i Alcoberro, a la concentració d'ahir a Barcelona

BarcelonaLes entitats sobiranistes segueixen, malgrat que l'Audiència Nacional hagi decretat presó incondicional per als seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En una roda de premsa conjunta aquest dimarts a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han anunciat més mobilitzacions. Sempre en el marc de l'actitud pacífica –han remarcat– han cridat a les concentracions d'avui a les 20 h (Jardinets de Gràcia a Barcelona) i de dissabte, a les 17, també a la capital catalana, per reclamar llibertat per als presos polítics i en defensa dels drets fonamentals. També han anunciat un nou tipus d'accions "directes" en els propers dies, tot i que no han concretat en què consistiran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els encarregats d'assumir les responsabilitats provisionalment de Sànchez i Cuixart són ara Agustí Alcoberro (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium), que s'han presentat en societat amb bona part dels membres del secretariat i la junta d'Òmnium. "Les detencions ens obliguen a passar a una nova escalada de mobilitzacions, que sempre seran pacífiques", ha explicat Mauri. "La ciutadania de Catalunya és madura, pacífica, i vol viure en pau i llibertat", ha afegit.

Les entitats sobiranistes han garantit que seguiran perseguint l'objectiu polític de proclamar la República Catalana i que ja s'han reorganitzat internament per continuar la seva activitat en cas que l'empresonament dels seus presidents duri "mesos". Alcoberro ha comentat que els advocats de Sànchez i Cuixart els han pogut visitar aquest matí i que els han trobat "forts" i "serens", "convençuts que no han comès cap delicte" –ha assegurat–. "Són ostatges polítics d'Espanya. L'única intenció [de l'Audiència Nacional] és escapçar les entitats i fer por al moviment independentista", ha valorat el vicepresident de l'ANC, que ha remarcat que el president de l'entitat continua sent Jordi Sànchez.

El portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, s'ha mostrat consternat per l'empresonament dels dos dirigents sobiranistes, que ha definit com un dels fets "més greus" de la democràcia espanyola. "Són persones pacífiques. Això equipara l'estat espanyol a països que no són una democràcia plena", ha sentenciat. Malgrat tot, doncs, les entitats sobiranistes, els dirigents de les quals avui portaven un llaç groc, estan determinats a continuar reclamant la República Catalana al carrer.

stats