Política 12/04/2015

L'ANC manté com a "remota" la possibilitat d'impulsar una “candidatura de país” en cas de trencadissa política

L'assemblea general de l'entitat avala per majoria aclaparadora el full de ruta proposat pel secretariat nacional, que recull que la decisió sobre una eventual candidatura pròpia es prendria via consulta a associats i simpatitzants al juny en cas de trencadissa política

Laia Vicens / Marc Colomer
2 min
Assemblea general de l'ANC

Lleida“Si les forces polítiques no han arribat a tancar cap acord en la línia expressada [plebiscit, full de ruta, marca comuna i govern d'unitat nacional] durant el mes de juny del 2015 l'ANC es plantejarà organitzar una consulta interna de tots els seus associats, oberta a tots els simpatitzants que vulguin, per saber la seva opinió sobre si l'ANC ha d'impulsar l'esmentada candidatura de país”. L'assemblea general de l'ANC a Lleida ha avalat per majoria aclaparadora el full de ruta proposat pel secretariat nacional després de rebutjar la majoria d'esmenes que proposaven o bé suprimir tota referència a una eventual candidatura de país, com les que buscaven impulsar-la de manera pràcticament automàtica en cas de desacord programàtic ferm dels partits independentistes a principis de juny. Una possibilitat, però, que decau com a resposta a eventuals inhabilitacions de càrrecs com el del president. En aquest cas, el full de ruta cedeix tot el protagonisme a una assemblea d'electes del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el full de ruta queda pràcticament com va sortir del secretariat nacional un cop esmenada i matisada fins a esdevenir "remota" –en paraules de Carme Forcadell aquest mateix diumenge a Lleida– la possibilitat que l'Assemblea intenti el salt a les institucions, sempre condicionat a una trencadissa política poc probable després del preacord pel full de ruta entre CDC, ERC, la mateixa ANC, els municipis independentistes, Òmnium i altres organitzacions polítiques i socials, i al qual ha mostrat voluntat de sumar-se la CUP. En el debat del full de ruta sobre l'eventual "candidatura de país" s'hi projectava el debat de fons sobre el futur model de l'ANC. El text aprovat suposa un equilibri delicat que satisfà en part els partidaris de les diferents opcions.

Independència en un màxim de 18 mesos

El full de ruta propi de l’entitat insta les candidatures sobiranistes a comprometre’s amb la proclamació de la independència com a punt principal del programa; acordar una “marca comuna inequívoca”, i comprometre’s amb la conformació d’un "govern nacional d’unitat" independentista. També aposten per no allargar més de divuit mesos el procés, si l’Estat es tanca a negociar. És en cas que no es donin aquestes condicions que el full de ruta apunta la possibilitat d’impulsar una consulta sobre la "candidatura de país", que el document plantejava inicialment també com a resposta a eventuals entrebancs de l’Estat, un supòsit que ha decaigut en la votació de les esmenes. I proposa la creació d’una assemblea d’electes després de les municipals del 24-M preparada per assumir la proclamació d’independència i la constitució d’un govern provisional si l’Estat intervingués l’autogovern o impedís també el 27-S. També planteja la possibilitat d’una candidatura unitària de cara a les eleccions espanyoles.

stats