Política 05/10/2016

Albiol acusa el Govern de treballar "en contra dels interessos dels catalans"

El líder del PP a Catalunya afirma que els funcionaris cobren cada més gràcies a l'executiu de Mariano Rajoy

Núria Orriols
4 min
Albiol, a Puigdemont: "Vostè està treballant en contra dels interessos dels catalans"

Barcelona"La seva única prioritat és la independència, i la resta tant se'ls en fot". Així de contundent s'ha expressat el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, en la seva intervenció al debat de política general al Parlament, en què ha carregat contra els independentistes per abraçar només la proposta de "ruptura o ruptura" quan hi ha "altres camins". "Vostès estan treballant en contra dels interessos dels catalans", ha sentenciat Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs abrandat, el dirigent popular ha acusat el president, Carles Puigdemont, d'oblidar-se dels "problemes dels catalans" i "viure atrapat entre els Pirineus i l'Ebre" per preocupar-se només de la desconnexió. "Espanya no és una ocurrència, són molts segles d'història compartida", ha defensat Albiol, reptant-lo, tal com ja ha fet en altres ocasions, a presentar una reforma de la Constitució.

El aquest punt, el president ha lamentat que es torni a demanar que Catalunya faci una proposta, quan ja la va fer l'any 2006 amb la modificació de l'Estatut. Una reforma que va "costar molt" de forjar entre els dirigents catalans i la ciutadania, segons el mateix president, i que el PP va voler dilapidar recollint signatures per portar-lo al Tribunal Constitucional. "Van valer més les vostres firmes que els nostres vots", ha sentenciat Puigdemont en al·lusió a la sentència que l'alt tribunal va emetre l'any 2010 sobre el nou Estatut.

Segueix el debat de política general minut a minut"Abandoni la seva política de trencament i de frontera", ha demanat a Puigdemont, "espavili, sigui valent, aposti pel diàleg per tornar a situar Catalunya al capdavant d'Espanya". La "paràlisi" i la "bel·ligerància verbal" del Govern de Puigdemont posa en "evidència" que ha "desconnectat" de la majoria de catalans –ha afirmat–. Per al popular, l'independentisme ha arribat a "límits molt perillosos" en plantejar el referèndum i les lleis de ruptura i ha augurat que el rumb que segueix el Govern només conduirà el país "fora de la democràcia". En el seu torn de rèplica, Puigdemont ha titllat les declaracions d'Albiol de "gruixudes" i l'ha acusat de tenir un concepte baix de la democràcia: "A vostès els molesten els Parlaments".

Segons el PP hi ha una alternativa possible a Catalunya que passi per un "catalanisme obert", una rebaixa fiscal, el suport a les famílies, una sanitat "ràpida", un "clima de seguretat" i el lideratge d'Espanya. "Cal que Catalunya sigui liderada pel centredreta moderat i no pels radicals", ha dit Albiol, erigint el PP com el partit que treballa contra el "radicalisme". "En un país normal no es passen anys organitzant xous per acontentar els socis", ha ironitzat en relació amb la qüestió de confiança que va servir per actualitzar el pacte de governabilitat entre Junts pel Sí i la CUP. Albiol ha plantejat, així, la part "constructiva" del seu discurs per tal de situar la formació com una força moderada després de la desaparició de CiU. Una estratègia que plana a la sala de màquines del PP a Catalunya però que topa amb la contundència del discurs del seu cap de files en el fons i la forma.

"Han deixat el govern d'Espanya sol ajudant els catalans"

Albiol no només ha acusat el Govern de despreocupar-se dels problemes dels catalans, sinó que ha situat l'executiu de Mariano Rajoy com el garant de l'estabilitat a Catalunya. "Han deixat el govern d’Espanya sol ajudant els catalans", ha dit el popular, asseverant que els funcionaris cobren cada mes i els serveis es paguen perquè el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro traspassa les bestretes corresponents a la Generalitat. "Ja n'hi ha prou de mentir", ha reblat Albiol.

Al seu torn, Puigdemont ha carregat sobre l'afirmació d'Albiol: "Vostè creu que la gent és curta?". El president ha fet referència així a les 46 propostes que va presentar a Rajoy i no han tingut resposta, i a més ha reptat el popular a posar un exemple sobre ajudes concretes de Madrid als catalans. "S'ha cregut que som uns nens de P3? Com s'atreveix?", ha etzibat el cap de l'executiu, que ha assegurat que si la manera que té el govern d'Espanya d'ajudar els catalans val més que no ho faci perquè a Catalunya li "espera un futur negre". "Sap vostè que això no és cert de cap manera", ha sentenciat el president.

En la rèplica, Albiol ha reptat el president a tenir una reunió pública per analitzar les propostes que va portar a Madrid i així avaluar-ne el grau de compliment. "Si Espanya no ha fet res, demanaré disculpes públiques en nom del PP", ha dit el dirigent popular, però li ha demanat que si es demostra el contrari es disculpi el mateix cap de l'executiu.

El PP reclama abaixar impostos

El popular també ha acusat l'executiu de Puigdemont de cosir a impostos a la societat catalana. "Catalunya és un despropòsit fiscal", ha dit, i ha convidat Puigdemont a rebaixar l'IRPF i eliminar l'impost de successions. Recorrent a les dades autonòmiques sobre tributs, el PP ha afirmat que els impostos propis a Catalunya arriben als 15, mentre que a Madrid només n'hi ha quatre. "Som líders en tributs", s'ha queixat.

A banda de carregar contra la fiscalitat catalana, Albiol també ha censurat la gestió del Govern de la Generalitat, "pitjor que el tripartit", ha dit recordant les crítiques de l'antiga CiU a l'executiu que va pilotar primer Pasqual Maragall i després, José Montilla. Ha fet la llista de la "vergonya" i ha enumerat allò que segons ell gasta la Generalitat en el procés i el que inverteix en polítiques econòmiques i socials. "Mentre paguen 30 milions d'euros en propaganda als mitjans públics, augmenten les llistes d'espera a la sanitat", ha dit, a tall d'exemple. Finalment, el popular ha conclòs el seu discurs llançant un dard a la nova CDC: "Deixin d'enganyar a tothom, també als seus votants, que cada cop són menys".

stats