Política 09/08/2017

Albiol demanarà reunir-se amb Puigdemont per advertir-lo de les "greus conseqüències" de tramitar la llei del referèndum

El líder del PP català demanarà la trobada abans del 16 d'agost, quan la mesa hauria d'admetre a tràmit la llei, i avisa que no li farà "cap pena" si inhabiliten el president de la Generalitat

Mireia Esteve
2 min
El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, en un acte de partit.

BarcelonaEl líder del PP català vol avisar personalment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de les "greus conseqüències" que podria suposar tramitar la llei de referèndum en les pròximes setmanes. Per això, Albiol ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa que demanarà una reunió a Carles Puigdemont abans del 16 d'agost, quan la mesa hauria d'admetre a tràmit la normativa. El Govern, però, de moment no es vol pronunciar, han apuntat fonts de l'executiu a l'ARA. El president dels populars catalans ha avisat que tirar endavant aquesta llei comportarà "conseqüències socials, polítiques i personals", com pot ser la mateixa "inhabilitació" del president de la Generalitat, una conseqüència que a Albiol no li faria "cap pena".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya anirà a Mahoma", ha resumit Albiol per defensar "l'últim intent" per evitar que el president de la Generalitat "no provoqui un conflicte social a Catalunya". De fet, aquesta és una altra de les conseqüències que Albiol ha advertit que es poden produir si el Govern continua amb el seu objectiu de tirar endavant l'1-O. Per a Albiol, els plans de la Generalitat estan "escalfant i esverant sectors com la CUP", que poden generar, ha assegurat, un conflicte al carrer. "El Govern l'única cosa que vol és que hi hagi embolics", ha sentenciat el líder popular.

En les pròximes setmanes, el xoc amb l'Estat s'ha de fer evident si Junts pel Sí i la CUP continuen amb la tramitació de la llei del referèndum. I en aquest sentit, el líder popular ha advertit a les dues formacions independentistes que "no hi haurà una doble legalitat", i ha anunciat que els populars no participaran en cap ple "fictici" que serveixi per tramitar la llei de referèndum. Considera que si els tribunals han suspès l'admissió a tràmit d'aquesta llei, la convocatòria d'un ple "no és real" i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "no té cap autoritat" per fer-ho. "Tindria la mateixa validesa que si el convoqués el taxista que m'ha portat a Barcelona", ha ironitzat Albiol.

"No els sortirà gratis"

Albiol ha titllat de "xantatgista" el Govern i, tot i que s'ha mostrat partidari d'una possible reforma constitucional –sense que inclogui en cap cas les demandes independentistes–, ha advertit que si després de l'1 d'octubre l'executiu de Carles Puigdemont vol negociar, "si han pres decisions que han posat en risc la convivència, tindrà conseqüències".

Això sí, Albiol ha tornat a estendre la mà del PP a "negociar" temes com el finançament abans de l'1-O. Tot i això, ha admès que l'independentisme no se solucionarà amb una reforma constitucional i ha retret que alguns partits hagin fet d'aquest projecte "el seu 'modus vivendi'", i ha acabat advertint que "intentar trencar Espanya no els sortirà gratis".

En la roda de premsa, Albiol també ha carregat contra les entitats independentistes, a qui ha titllat de "fanàtiques" i "radicals". Òmnium ha volgut respondre les paraules del dirigent del PP amb un vídeo en què recorda els seus diferents objectius.

stats