Política 26/09/2016

Albiol insta Puigdemont a proposar una reforma constitucional "possibilista"

El PP defensa una reforma del sistema de finançament sempre que es respecti la "solidaritat" actual entre les comunitats autònomes

Núria Orriols
3 min
Albiol insta Puigdemont a proposar una reforma constitucional "possibilista"

BarcelonaXavier Garcia Albiol agafa la bandera moderada en la forma (però no en el fons). Després de la victòria del PP a Galícia i del manteniment dels resultats al País Basc, el líder dels populars a Catalunya ha erigit el partit aquest dilluns com una força de centredreta catalana capaç d'aglutinar, fins i tot, els exvotants d'Unió Democràtica de Catalunya. En un esmorzar al "Fórum Europa. Tribuna Catalunya", Albiol ha assegurat que el PP pot ampliar la base social actual i representar les "classes mitjanes" de Catalunya. "Hem de convertir-nos en un partit que estigui a la centralitat política", ha dit el cap de files del PP al Parlament, "sense renunciar als nostres postulats ideològics". Així, ha dit que el seu objectiu a curt termini és reunir el 23% dels vots que segons Albiol va obtenir el PP a Catalunya a les eleccions espanyoles de l'any 2000, quan José María Aznar va aconseguir majoria absoluta a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'un públic agraït, Albiol ha desgranat la seva proposta política interpel·lant directament l'actual president de la Generalitat. El popular ha instat Carles Puigdemont a presentar una reforma de la Constitució "possibilista" per acabar amb el "xoc de trens" que per a ell només és responsabilitat de l'independentisme. A parer del PP, el canvi de la carta magna espanyola ha de passar per un "reconeixement de la nova realitat territorial, social, econòmica i cultural" però que deixi "la ruptura al marge". Ara bé, en cap cas ha obert la porta a reconèixer Catalunya com a nació. "Hem de discutir coses assumibles i d'acord amb els límits de l'estat de dret", ha dit.

Paral·lelament, s'ha mostrat obert a reformar el sistema de finançament –sempre que es respecti la "solidaritat" actual entre les comunitats autònomes–, protegir la cultura catalana i "garantir" el corredor mediterrani –una reivindicació històrica.

Albiol demana al PDC seguir el camí del PNB

Després de la nova victòria del nacionalisme basc moderat i dos dies abans de la qüestió de confiança, Albiol ha demanat a Puigdemont que es fixi amb el PNB i aparqui l'independentisme. Ha remarcat que a Euskadi l'independentisme no és majoritari gràcies al fet que hi ha un govern que treballa per a l'"estabilitat". Així, ha criticat que a Catalunya, la nova Convergència no s'entengui amb ningú més que no sigui la CUP, partit que ha criticat per cremar banderes espanyoles i ser una formació política "extremista".

"Quan el PNB ha decidit abandonar la radicalitat i fer política moderada, ha mantingut posicions", ha reflexionat Albiol, a més d'afirmar que els convergents es convertiran en una força "intranscendent" si segueix abraçant el "radicalisme".

El seu pronòstic és que a Catalunya se seguirà amb el "monotema" però que no hi haurà noves eleccions l'any que ve. "Aniran marejant la perdiu per anar guanyant mesos", ha dit. "Convergència és conscient que si va a unes eleccions en aquest escenari, es convertirà en una anècdota política". A més, Albiol ha sentenciat que Catalunya "no serà independent" i que tard o d'hora el sobiranisme haurà de gestionar la "frustració". "Estan enganyant la ciutadania", ha afirmat, "han creat expectatives falses per interès polític".

Unes terceres eleccions?

Després de les eleccions basques i gallegues, Albiol ha augmentat la pressió al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i l'ha situat com a únic responsable si hi ha noves eleccions a Espanya. "Només li interessa mantenir-se en el poder", ha dit, afegint que si els 'barons' territorials socialistes "no li paren els peus" portarà Espanya a uns comicis al desembre. "Està prioritzant els seus interessos personals", ha sentenciat, i ha afegit que s'ha convertit en un "problema" per al PSOE i per a Espanya.

També ha llançat un dard contra el líder de C's, Albert Rivera. Després del fracàs electoral del partit taronja, Albiol ha considerat que la formació ha canviat massa els seus postulats ideològics per "tàctica" i que ho ha pagat a les urnes.

stats