LA RESPOSTA DE L’ESTAT
Política 05/07/2017

Albiol no veu amb mals ulls la suspensió de l’autonomia

L’oposició reclama que la llei del referèndum es debati al Parlament

Xavi Tedó
3 min
Albiol admet que la direcció del PP de Catalunya no veuria amb mals ulls la suspensió de l'autonomia

BarcelonaEls partits contraris al referèndum van carregar ahir amb duresa contra JxSí i la CUP per impedir que la llei del referèndum es debati al Parlament el dia que les dues formacions la presentaven a l’auditori de la cambra catalana, i posteriorment al TNC. El més contundent va ser el president del PP català, Xavier García Albiol, que va titllar l’acte de presentació de “cop d’estat que atempta contra la democràcia i la dignitat”. El màxim dirigent dels populars va assenyalar que les forces sobiranistes “han perdut el nord i el sentit comú i busquen convertir-se en màrtirs provocant l’Estat amb la suspensió de l’autonomia”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i matisar que li agradaria que “això no succeís”, Albiol va deixar clar que des del PP de Catalunya no veuen malament aquesta possibilitat. “Està legitimat que s’apliqui l’article 155 de la Constitució”, va sentenciar el president del PP de Catalunya, que fa setmanes que amenaça de retirar les competències a la Generalitat. Així mateix, va fer una crida a la fiscalia a actuar de manera immediata: “S’ha traspassat un límit i seria desitjable i normal que les institucions de l’Estat actuessin”. El president dels populars va advertir que aquesta llei no entrarà en vigor “ni un sol minut” i que no hi haurà “doble legalitat”. També va instar JxSí i la CUP a tenir “la valentia de discutir-la i aprovar-la al Parlament”.

Aquest argument també el va fer seu el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va reclamar als dos grups parlamentaris sobiranistes que portin la llei al ple, “que és on es debat i es vota”. El diputat de la formació taronja va qualificar l’acte d’ahir de “ performance del tripartit separatista”. Carrizosa va tornar a parlar de les represàlies que poden patir els treballadors públics: “Avui encara tenim més dubtes sobre si s’obligarà els funcionaris a fer coses il·legals, i més quan s’està dient que no es compliran les lleis”. “La intranquil·litat dels funcionaris està més que justificada”, va afegir. Per la seva banda, el portaveu socialista, Ferran Pedret, va criticar també que la llei no s’hagi presentat en sessió parlamentària: “No discutir-ho al Parlament no sembla la millor manera de procedir”. Pedret va remarcar que el “referèndum no reuneix cap garantia, no té empara legal ni cens”.

Baiget i els “dubtes raonables”

Tant el PSC com Cs van coincidir a qualificar de càstig la destitució de l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget: “No ha fet cap altra cosa que expressar dubtes raonables sobre si es pot fer o no el referèndum”, va dir Pedret. Carrizosa va assegurar que Baiget ha sigut destituït “per dir públicament el que des del Govern pensen i reconeixen en privat”.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, va afirmar que les últimes decisions del president Puigdemont “afebleixen el referèndum en relació amb el bloc social i polític del Pacte Nacional pel Referèndum”. “Resulta incomprensible que el president Puigdemont es negui a comparèixer al Parlament per explicar la llei del referèndum”, va lamentar el dirigent ecosocialista.

Divergències als comuns

L’acte de presentació va tornar a posar en evidència les divergències internes de CSQP. Tret de Jéssica Albiach, els altres diputats de Podem i el secretari general d’EUiA, Joan Josep Nuet, van decidir anar-hi, tot i que la resta diputats (7) van aprovar dilluns no ser-hi. Després de ressaltar que “el conjunt del grup va decidir no assistir a les reunions”, Coscubiela va atribuir aquesta presència a una “decisió a títol individual”. Podem ja havia avisat, però, que hi aniria en nom del partit i ahir mateix el seu secretari general, Albano Dante Fachin, va tirar d’ironia rebatent Coscubiela amb una piulada en què assegurava que havien assistit a l’acte “2 dels 3 partits de la coalició”.

stats