Política 23/09/2017

Anna Gabriel assegura: "Anem a una vaga general el 3 d'octubre"

La CUP demana als Mossos que l'1 d'octubre es posin "al costat del poble"

Núria Orriols
3 min
La

Barcelona"Comença el mambo". Amb aquesta proclama ha començat l'acte de la CUP a Badalona, en el qual un miler de persones s'han aplegat a la plaça de la Plana per dir 'sí' a l'1-O una setmana abans del referèndum. L'acte ha comptat amb la plana major dels diputats de la CUP –Anna Gabriel, Benet Salellas i Mireia Boya– però també amb representants d'altres nacions de l'Estat com Miren Zabaleta (Sortu) o Xosé Manuel Beiras (Anova-Galiza).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anna Gabriel ha començat el seu discurs fent referència a l'època de la república i a les col·lectivitzacions del moviment obrer, i l'ha acabat amb aquesta proclama: "Anem a una vaga general el 3 d'octubre". Entre aplaudiments i clams per una vaga, Gabriel ha cridat a superar la "por" i ha posat en relleu les mostres de "solidaritat" dels pobles d'Espanya i la mobilització dels últims dies. "Aquesta república ja s'està construint des de la solidaritat i el respecte", ha dit, i ha deixat clar que malgrat les traves de l'Estat es farà el referèndum. "Quan es nega la paraula al poble, és mort. I nosaltres hem triat vida", ha afirmat, exigint "tenir l'oportunitat" de decidir tot allò que afecta el dia a dia de la ciutadania.

La diputada de la CUP Mireia Boya, que també ha abonat la idea de la vaga general, ha llançat un missatge als Mossos d'Esquadra, en plena disputa pel seu control per part de l'Estat. "Esperem que estiguin al costat del poble i de la democràcia" en el referèndum de l'1 d'octubre, ha sentenciat.

Al seu torn, el diputat Benet Salellas ha assegurat que l'"estat d'excepció" actual només se supera amb la proclamació d'independència després de l'1 d'octubre i ha cridat a la "desobediència" per poder obrir els col·legis electorals en el dia de la votació. També ha criticat la fiscalia per les querelles que està impulsant, fent èmfasi en l'última: la sedició contra els impulsors de les mobilitzacions de dimecres per protestar contra les 14 detencions que va fer la Guàrdia Civil pels preparatius del referèndum. "Nosaltres només tenim els nostres cossos i davant d'això només oferiu violència i autoritarisme", ha afirmat adreçant-se a l'Estat. Per a Salellas, el Procés va de "desbordar sobiranies" i "poder constituent" i ha assegurat que l'1 d'octubre el sobiranisme "guanyarà".

Missatge als comuns i al PSC

La diputada Boya s'ha centrat a fer una crida als comuns i a Podem perquè deixin de definir l'1 d'octubre com una "mobilització". "Deixeu el Twitter i el sofà i feu campanya, sortiu a enganxar els cartells que ens prohibeixen, feu actes…", ha demanat Boya. "Quin sentit té fer un acte a Saragossa si és a Catalunya on tot comença? No hi heu d'anar fer res a Saragossa!", ha assegurat amb referència a l'assemblea de càrrecs electes que ha impulsat Podem demà. També s'ha dirigit al PSC, a qui ha retret que es posi "al costat" de la Guàrdia Civil i no del referèndum. "Feu vergonya, sou una farsa", ha dit Boya adreçant-se als de Miquel Iceta.

També ha enviat un missatge al PDECat i ERC. Ha afirmat que la CUP no acceptarà una alternativa al referèndum de l'1 d'octubre. Ha dit que no s'ha de "negociar" amb "maltractadors" com Mariano Rajoy. "No volem negociar ni ens volem vendre més. Per a nosaltres no hi ha cap alternativa a l'1 d'octubre", ha afirmat, recordant que són set anys d'intents de negociació amb una "paret".

Suport des de Galícia, el País Basc i Andalusia

Miren Zabaleta, des de Sortu, ha considerat el referèndum no només com una "moció de censura" al govern del PP sinó com el "final del règim". "Consumareu el trencament democràtic pel qual nosaltres hem lluitat tant", ha sentenciat. "No hi ha procés d'emancipació més gran que el que esteu fent vosaltres", ha afegit. La dirigent de l'esquerra abertzale ha assegurat que l'Estat està "disposat a tot" per impedir el referèndum, però s'ha mostrat convençuda que l'1-O es podrà fer. "El poble basc ho celebrarà com va celebrar la mort de Franco", ha sentenciat.

Beiras, d'Anova, ha denunciat el que considera un "estat d'excepció" i l'"atac" a la llibertat d'expressió i de vot, que l'Estat impedeix –ha dit– amb la prohibició de l'1 d'octubre. Així, ha cridat a la participació massiva en el referèndum. També Jaime Pastor, fundador de Podem Madrid, ha pres la paraula per dir que la lluita del referèndum és més que la lluita de l'autodeterminació. "És per la llibertat d'expressió i per trencar el règim del 78", ha dit, assegurant que no s'havia posat mai "en escac" d'aquesta manera l'Estat. "Davant la falsa legalitat de l'estat d'excepció, s'ha de desobeir civilment i institucionalment", ha afirmat.

stats