AJUSTOS AL SECTOR PÚBLIC
Política 21/12/2011

La Generalitat descompta l'IRPF de l'extra de Nadal dels funcionaris abans de pagar-la

La conselleria d'Economia al·lega que el sistema informàtic està previst per tancar l'IRPF de l'any quan es paguen les mensualitats de desembre. No han tingut en compte que aquest any l'extra s'ha endarrerit fins al dia 28. Els treballadors públics han cobrat menys que mai a causa d'aquesta operació

O. Tugas / E. Freixa
2 min

BarcelonaEls treballadors públics estan revoltats. El Govern els ha pagat avui la nòmina del mes de desembre, com tocava, ja que l'últim mes de l'any cobren el dia 21. La sorpresa ha estat quan han descobert que els han aplicat la retenció d'IRPF no tan sols de la mensualitat, sinó també la corresponent a la paga extra de Nadal, que no cobraran fins al 28.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això ha provocat que el salari del desembre hagi quedat reduït. A més d'aplicar-los l'IRPF de la paga extra una setmana abans de cobrar-la, no s'ha tingut en compte que el dia 28 no la rebran sencera, sinó només el 80%, i els han carregat el 100% de la retenció.

Fonts del departament d'Economia han confirmat a l'ARA aquesta operació, que deixa els funcionaris i la resta de treballadors de la Generalitat amb menys ingressos que cap altre mes a les portes del dia de Nadal. Des de la conselleria asseguren que el sistema informàtic no permet reprogramar les retencions, que normalment s'apliquen en aquesta data, el 21 de desembre, que és quan normalment els treballadors reben tant la nòmina i com la paga extra.

Un portaveu de la conselleria ha explicat que no hi havia marge per canviar el programa informàtic, preparat per tancar l'any fiscal a 31 de desembre. En canvi, ha reconegut, el retard en el pagament de la paga extra es pot fer només amb una ordre al banc.

ERC i els sindicats de mestres, de Justícia i de Funció Pública ja han posat el crit al cel. Amb aquesta mesura, que desconeixien els sindicats fins avui, els empleats públics han vist que no només han percebut la meitat dels ingressos que cada any tenen al desembre, sinó que han vist reduït entre un 18% i un 20% del salari ordinari del mes, que cobraven avui.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha criticat durament aquesta decisió i ha cridat al Govern a plantar-se davant Madrid per cobrar les partides pendents abans de perjudicar encara més els funcionaris, en cas que la mesura s'hagi pres per millorar la liquiditat de la tresoreria de l'executiu. Simó també li ha retret a Artur Mas, que avui ha tornat a defensar la transparència del seu equip, que no hagués avisat prèviament per planificar ingressos i despeses de les famílies afectades.

Des de la UGT, el portaveu del col·lectiu de treballadors de la Generalitat, Xavier Casas, ha advertit que això és un senyal més de la "desesperació extrema" que viu el Govern. Ha recordat que els treballadors no només veuen posposada una part dels ingressos, sinó que el 20% de la paga extra no té data de cobrament a hores d'ara. "Parlen del gener, del febrer, però no ens aclareixen res", ha dit Casas.

El retard en el pagament i ara aquest embolic amb les retencions, ha dit el portaveu de la UGT, demostra que la Generalitat "és a les portes de la fallida" i llança un missatge molt negatiu als mercats. Ha insistit que els sindicats preparen resposta legal si no arriba el 100% de la paga la setmana que ve. "No descartem res, anirem al Constitucional", ha assegurat a l'ARA. A més a més, ha recordat al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que els pagaments endarrerits suposaran un sobrecost del 10% a la Generalitat pels interessos de demora.

stats