Política 21/06/2017

Arrimadas, sobre la Junta de Seguretat: "Les discrepàncies polítiques no poden tenir conseqüències en seguretat"

En una entrevista amb Antoni Bassas, la cap de l'oposició i líder de Ciutadans a Catalunya creu que el govern espanyol "ha de participar a la junta de seguretat", tot i que no especifica si ho hauria en la data proposada per Puigdemont

Ara
2 min

BarcelonaLa cap de l'oposició i líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha passat aquest dimecres pel plató de l'ARA per valorar les diferents qüestions que envolten l'actualitat política. Sense anar més lluny, Arrimadas ha valorat la convocatòria unilateral que ha fet el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la Junta de Seguretat per al 3 de juliol. La líder de Cs considera que la manera com ha convocat la Junta el president de la Generalitat "no és la millor", però demana tant a l'executiu català com a l'espanyol que deixin enrere les discrepàncies polítiques i es reuneixin. De fet, creu que "el govern espanyol hauria de participar a la Junta de Seguretat", tot i que no especifica si ho hauria de fer en la reunió d'aquest 3 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La situació no ajuda a ningú", ha avisat, i ha demanat que les dues administracions facin un "esforç" perquè "no és tolerable" que l'organisme no es reuneixi des de l'any 2009. Arrimadas ha volgut diferenciar la situació de la Junta de Seguretat de la demanda de la Generalitat de convocar 500 places més de Mossos d'Esquadra, que també ha reclamat. Amb tot, ha criticat que el Govern hagi fet l'anunci abans de parlar-ne amb l'executiu espanyol. "Que negociï i lluiti", ha exigit Arrimadas al conseller d'Interior, Jordi Jané. De totes maneres, ha volgut posar en valor la "capacitat de diàleg" del conseller.

El Govern no pot fer un "referèndum amb garanties"

Ciutadans continua pronosticant que el referèndum de l'1 d'octubre no es farà. "Puigdemont no sap com fer-lo", ha assegurat aquest dimecres Arrimadas, després de tornar a recordar que queden "20 dies" perquè es compleixin els 18 mesos que el Govern va prometre per declarar la independència. "Que el president de la Generalitat miri els ulls dels catalans i els digui que el referèndum no es pot fer; seria un exercici de sinceritat", ha exigit la cap de l'oposició, que ha tornat a recordar que Puigdemont no podrà tirar endavant un referèndum "amb garanties".

Arrimadas ha tornat a criticar que l'executiu català "es gasti els diners en una altra festa de l'independentisme" i ha tornat a deixar clar que el referèndum no es farà, tot i que si s'acaben posant urnes, "no serà un referèndum amb garanties". A diferència del PP, la líder de Ciutadans parla de l'1-O com un "cop contra el sentit comú" -els populars parlen de cop d'esta"-, perquè el Govern "no té les garanties ni els avals per poder declarar la independència".

Arrimadas ha fet servir el terme 'matraca', que ja va utilitzar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'hora de referir-se al discurs dels sobiranistes. "Ni tota la matraca del Govern durant tants anys ha servit per convèncer la majoria de catalans" que s'afegeixin al discurs independentista.

Per posar fi a aquesta situació, la cap de l'oposició ha explicat que si fos presidenta de la Generalitat participaria a la Conferència de Presidents autonòmics, on intentaria "liderar els debats" per aconseguir un millor sistema de finançament. De fet, defensa poder "revertir la situació" i que Catalunya torni a ser "un referent". I per fer-ho, assegura que amb Puigdemont es podria "posar d'acord" amb moltes coses, però ha d'abandonar el seu full de ruta independentista.

stats