Política 09/06/2017

L'oposició coincideix que l'anunci de la data i la pregunta no porta enlloc perquè el referèndum "no es farà"

Cs i PP tornen a demanar a Puigdemont que convoqui eleccions autonòmiques i el PSC demana diàleg per reformar la Constitució

Mireia Esteve / Ot Serra
4 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas

BarcelonaPocs minuts després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fes pública la data i la pregunta del referèndum, la cap de l'oposició al Parlament i líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat l'anunci afirmant que es tracta del mateix que el del 9-N. "Hem tornat al 2014 amb l'anunci del 9-N", ha etzibat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Arrimadas ha retret a Puigdemont que no hagi donat més detalls de la consulta, un fet que creu que s'explica "perquè no té idea de com fer-la".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les crítiques d'Arrimadas s'hi ha afegit el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha qualificat de "crònica d'un fracàs" l'anunci que ha fet aquest divendres Carles Puigdemont. Rivera ha comparegut en roda de premsa juntament amb Arrimadas a la seu del partit a Barcelona, i tots dos han criticat el dia "històric" que ha volgut escenificar el Govern aquest matí. "No tenim tantes dates per a tants dies històrics al calendari", ha ironitzat Arrimadas.

L'anunci que ha fet aquest divendres el president de la Generalitat és, per a la líder de Ciutadans a Catalunya, un pas que acosta a unes "eleccions catalanes". "Som més a prop que ahir d'unes eleccions catalanes", ha sentenciat, després de tornar a demanar a Puigdemont que posi les "urnes de veritat" per poder solucionar aquest conflicte. Arrimadas considera que amb el Procés, Catalunya està "perdent un temps i uns recursos preciosos". De fet, l'única solució que Ciutadans veu al conflicte polític català és la convocatòria d'unes eleccions que Rivera ha tornat a reclamar a Puigdemont que convoqui.

Per al president de Ciutadans, unes eleccions autonòmiques posarien fi a "cinc anys de bloqueig i mala gestió" de la Generalitat. Els dirigents del partit taronja consideren que el Govern torna a "repetir la mateixa pel·lícula del 9-N amb el mateix objectiu: fer un referèndum per demanar la ruptura amb la resta d'Espanya". Un objectiu que Rivera ha assegurat que la Generalitat no podrà assolir perquè el referèndum "no se celebrarà". "Els mateixos dirigents de Junts pel Sí saben que no es podrà fer, i per això es discuteixen, per quan s'han de convocar unes eleccions autonòmiques", ha remarcat.

El PP qualifica l'anunci de "política ficció"

Xavier García Albiol ha coincidit que no hi ha "cap novetat" que als "demòcrates hagi de preocupar" en l'anunci de la data i la pregunta. Això d'avui és un "nou episodi d'escenificació" i de "política ficció a què ens té acostumats el Govern". "Amb molta purpurina però sense contingut de forma ni de fons", ha subratllat Albiol en roda de premsa a la seu del partit. A parer d'Albiol, ha estat una reunió perquè els consellers i conselleres "es veiessin les cares i prenguessin un refresc", perquè, ha assegurat, "no han decidit res". "És una presa de pèl", ha avisat, i ha considerat que l'anunci del Govern d'aquest divendres té el mateix valor que si s'hagués produït en un "míting d'ERC o de l'ANC".

El líder popular ha instat Puigdemont a posar data per visitar el Congrés i a "posar les urnes". "President, posi les urnes", ha remarcat, en referència a unes urnes que serveixin per celebrar unes eleccions autonòmiques i posin fi al "descrèdit", ha assenyalat, del seu projecte. Albiol ha demanat "valentia" al president per portar el seu "programa rupturista" a la cambra baixa espanyola.

"Estem davant d'uns farsants, protagonistes d'una comèdia, i d'uns irresponsables", ha subratllat Albiol, que ha assegurat que la resposta del PP estarà "a l'altura de les circumstàncies" si l'executiu català continua amb el Procés. Mentre governi Mariano Rajoy no es produirà cap referèndum", ha sentenciat.

El líder dels populars a Catalunya ha opinat que Puigdemont i Junqueras "cada dia estan més sols", tot i que envoltats de gent "cada vegada més radicalitzada", i ha demanat als màxims dirigents del Govern que "pensin en tota la ciutadania" i es preocupin de les "inquietuds que afecten de veritat la societat".

Des del PP espanyol, a l'espera de la reacció del Govern, ha parlat el coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo, amb un tuit.

El PSC reclama una reforma constitucional

En la mateixa línia s'ha expressat el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha avisat que l'anunci de la data i la pregunta "no condueix a res" perquè el referèndum "no se celebrarà", i ha recordat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i la carta de la Comissió de Venècia. De fet, Iceta ha afirmat que aquest divendres "no s'ha aprovat res, no s'ha aprovat un projecte que empari la convocatòria d'un referèndum".

La imatge d'unitat que el Govern en ple ha volgut mostrar aquest matí no és per a Iceta la representació de la majoria de catalans. I en aquest sentit, ha avisat que el sobiranisme "no té la majoria de vots" i ha tornat a estendre la mà dels socialistes per "retrobar el pacte constitucional del 78 per reformar la Constitució".

Iceta, en el seu vídeo setmanal a la militància, també ha llançat un missatge als comuns. "Els que volen un referèndum acordat no haurien de prestar la seva col·laboració a un referèndum unilateral", ha defensat. I en aquest sentit, ha deixat clar que els socialistes "no participaran" al referèndum que avui ha anunciat Puigdemont.

stats