Política 04/01/2013

Artur Mas, en la inauguració del desdoblament de l'Eix: "Quan tenim autonomia i autogovern, tot va millor"

El president de la Generalitat insta a invertir en infraestructures que generin un rendiment econòmic i adverteix que "a curt termini" no es podran continuar fent obres com la de l'Eix

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Territori i sostenibilitat, Santi Vila (esquerra), durant la inauguració del desdoblament de l'Eix / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, assegura que quan Catalunya té plena "autonomia i autogovern, tot va millor. Quan depenem de Madrid, les coses van més lentes o no van". Mas ho ha dit aquest divendres en la inauguració del desdoblament de l'Eix Transversal, del qual ha destacat que s'ha completat mig any abans del previst. "Quan podem decidir nosaltres mateixos, quan tenim autogovern, sobirania, institucions pròpies, les coses funcionen millor. Quan les coses depenen de fora, de Madrid, o van més lentes o acostumen a no anar", ha subratllat el president de la Generalitat. Mas també ha recordat que la setmana que ve es posarà en marxa la línia de l'AVE que unirà Barcelona amb Figueres (Alt Empordà) i que suposa, al seu torn, l'enllaç amb la frontera francesa. Ha lamentat el temps que ha trigat el govern espanyol a construir aquest enllaç ferroviari amb França.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artur Mas i el conseller de Territori i sostenibilitat, Santi Vila, han inaugurat oficialment el desdoblament de l'Eix, acompanyats pels exconsellers del departament. Els treballs de desdoblament van començar fa tres anys i mig. El tripartit, que era qui estava al capdavant de la Generalitat, va decidir tirar-lo endavant perquè la carretera, que va entrar en funcionament el desembre del 1997, s'havia quedat petita i s'havia convertit en un dels punts negres de la xarxa viària catalana a causa de l'alt percentatge de camions que l'utilitzen. Fins a un 30% d'entre els 8.000 i 17.000 vehicles diaris que hi circulen són pesants.

Mas ha destacat que les obres de desdoblament de l'Eix són una "filigrana" i que s'han fet amb menys temps del previst i ajustant-se al pressupost. Per la seva banda, Vila ha assegurat que Catalunya ha de continuar finançant obra pública, però fent pagar l'usuari. "Qui utilitza una infraestructura i qui contamina, ha de pagar", ha dit. El president de la Generalitat ha instat a invertir en infraestructures que generin un rendiment econòmic i ha advertit que, "a curt termini", ara no es podran continuar fent obres com la que s'ha fet l'Eix.

Abans d'acabar el seu discurs, Mas ha volgut destacar que la inauguració d'aquest divendres s'ha fet "a la catalana": "Nosaltres no tallem la carretera del tot quan fem una inauguració. Compaginem la festa de la inauguració amb la competitivitat, i que estiguin també en funcionament alguns carrils", ha conclòs.

stats