Política 26/11/2014

Mas: "Rajoy deu estar horroritzat"

El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura en una entrevista a 8TV que "si donem la més petita excusa per no interpretar bé el resultat de les plebiscitàries, ens diran que no hem fet la consulta"

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat en una entrevista al programa '8 al dia', de 8TV, que "darrere de la querella de la Fiscalia [sobre el 9-N]" hi veu la mà del govern espanyol. "Alguna cosa no funciona quan la resposta a complir amb un mandat electoral és als tribunals", ha indicat. "Suposo que per escrit no es va fer cap petició, però devia ser molt fàcil pressionar", ha assegurat el president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Crítica a Rajoy

El líder de CiU ha considerat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, representa "una minoria autèntica" de catalans amb els seus plantejaments contra la consulta. "El 80% dels diputats defensen el dret a decidir", ha apuntat Mas, que ha reptat Rajoy: "Si hem de ser més europeus, dissolem Espanya?". "Som tan tancats i tan provincians que defensem convertir Europa en els Estats Units d'Europa", ha afegit. "Deu estar horroritzat", ha apuntat sobre els seus plans de futur, que Mas interpreta que ja es proposa frenar.

El resultat de les plebiscitàries

"Estic 100% convençut que si guanya el sí tindrem l'aval democràtic imprescindible. Si donem la més petita excusa per no interpretar el resultat, ens diran que no hem fet la consulta. Ningú ens espera, al món", ha afegit el president, que ha demanat posar el país "per sobre dels partits". "No es pot aplicar el principi d'autodeterminació sense passar per les urnes. Si dónes lloc a interpretacions, et diran que no saben què has votat", ha considerat.

Llista conjunta

Fent un símil futbolístic, Mas ha indicat que la candidatura conjunta que persegueix s'assembla a una selecció de futbolistes. És a dir, que cada jugador forma part d'un club concret, però que durant divuit mesos jugaran per a aquesta selecció al Parlament. "Vull protegir-los de la seva funció, seguiran sent necessaris i importants. No pot ser que ara en surtin lesionats, d'aquesta experiència. El que no vull és que en surti lesionat el país, de la dinàmica tradicional dels partits", ha apuntat.

Pel que fa a la negociació amb ERC, ha assenyalat que "sempre" està preparat perquè li diguin que no, però ha advertit que aquesta negativa seria monumental. "No és un no a mi", ha apuntat. "Si això no surt bé, la legislatura té dos anys per davant. Jo ja vaig avançar les eleccions una vegada", ha afegit. La decisió final sobre els propers mesos es prendrà aviat. "No es pot trigar gaire", ha advertit.

El seu futur

"En aquest país et critiquen quan tenen la sensació que estàs clavat a la cadira, i si no, perquè calcules", ha indicat sobre la possibilitat que si guanya la llista que encapçala per a les plebiscitàries abandoni la política. "Vostè creu que a CiU li interessa que jo no encapçali la llista [en un futur]?", s'ha preguntat. "Si sortís tot molt bé, què és el que més il·lusió em podria fer? Ser el primer cap de l'estat català. Vostè s'imagina renunciar a això?", ha apuntat.

stats