Política 20/02/2014

Mas confia que Catalunya "se'n pot sortir" malgrat tenir en contra la majoria del Congrés

El president presideix la presentació dels volums d''Història de Catalunya' il·lustrats per Pilarín Bayés

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a la presentació dels volums de Pilarín Bayés

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat aquest dijous la seva confiança en les opcions que Catalunya té de "sortir-se'n" com a país, malgrat "tenir en contra majories molt grans al Congrés espanyol". Mas s'ha expressat en aquests termes després que aquest dijous el Congrés espanyol ha aprovat una moció de "rebuig taxatiu" al procés sobiranista. El president també ha afirmat que "qui vol negar la història de Catalunya", com a país i com a nació, ho fa perquè aquesta "demostra que aquest és un poble amb personalitat pròpia, identitat i projecte". Mas ha presidit aquest vespre la presentació d''Història de Catalunya', una col·lecció de set volums amb il·lustracions de Pilarín Bayés. Artur Mas ha manifestat aquest dijous que "si la gent s'ho creu, es mobilitza i té permanència en el seu objectiu, i si les institucions estan a l'alçada", Catalunya "pot sortir-se'n" malgrat que tingui en contra "majories molt grans a les Corts espanyoles". El president ha apel·lat a "l'anhel i l'aspiració compartida per molta gent que amb la nostra veu puguem decidir sobre el nostre futur, es tingui l'opinió que es tingui".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el context de la presentació d'una nova col·lecció sobre la història de Catalunya, Mas ha parlat del passat i del tarannà que, al seu parer, ha marcat els darrers segles del poble català. "El fil roig d'aquest país durant aquests segles ha estat procurar governar-se a si mateix i limitar el poder absolut", ha dit. "Aquest fil roig ha configurat la nostra història fins avui", i "el projecte de la hisenda pròpia va en aquest mateix sentit" ha reblat.

Aprofundint en la qüestió, el president ha censurat aquells que "han arribat a dir que Catalunya no té història, que no és un país ni una nació, i que això és un invent. Qui afirma això –ha continuat Mas– el que vol és negar la història, perquè a alguns els incomoda, no els agrada. Perquè la història demostra que aquest és un poble amb personalitat pròpia, identitat i projecte des de fa molt de temps, i també ara", ha argumentat.

Artur Mas ha presidit aquest dijous la presentació d''Història de Catalunya', l'edició en set volums de la història del país (1977-2014) il·lustrada amb els dibuixos de Pilarín Bayés. Grup 62, en col·laboració amb 'La Vanguardia' i Estudi Pilarín, i amb el suport de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, són els editors d'aquesta col·lecció, "feta amb el màxim rigor històric i de manera didàctica perquè ho puguin entendre els nens i nenes", en paraules de Josep Maria Solé i Sabaté, un dels coordinadors de l'obra. L'origen del projecte es remunta a l'any 1973, amb l'edició d'una altra 'Història de Catalunya' a càrrec de l'historiador Oriol Vergés, l'editor Martín Casanovas i la mateixa Pilarín Bayés.

En aquest context, Mas també ha volgut expressar la seva opinió que, si bé se sol dir que "la història l'escriuen els vencedors, la història la fan els pobles". En aquest sentit, el president de la Generalitat ha elogiat la tasca dels impulsors d'aquesta nova col·lecció de la història de Catalunya. "Estic convençut que, feta des del rigor intel·lectual i sense escombrar cap a casa, [la col·lecció] ajudarà que molts catalans coneguin la història i estimin el país", els ha dit.

stats