79è ANIVERSARI DE LA MORT DE MACIÀ
Política 25/12/2012

Mas proclama que cal exercir els drets nacionals perquè "anhelem la llibertat que vam tenir"

El president català coincideix amb el discurs del rei que cal sumar, però reclama fer-ho a la UE, perquè "sumar no vol dir sumar sempre en els estats tradicionals"

Roger Tugas
2 min
Artur Mas, amb el nét de Francesc Macià, Antoni Peyrí, durant l'homenatge al president republicà. / ACN

BarcelonaEl president del Govern, Artur Mas, ha fet aquest dimarts la tradicional ofrena de Nadal a la tomba de Francesc Macià, en el 79è aniversari de la seva mort. En el breu parlament que ha fet ha reivindicat la continuïtat històrica de la Generalitat i el "manteniment dels ideals" que va defensar l'expresident. "Som ciutadans d'un poble que ha estat lliure i ho vol tornar a ser", va dir en el seu moment Macià, i aquest dimarts Mas ha recuperat la cita. "Ara no és l'hora només de proclamar els nostres drets, també és la d'exercir-los, perquè anhelem la llibertat que vam tenir, però actualitzada", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Mas ha apuntat que dedicarà els principals esforços a lluitar contra la pobresa, l'atur i la crisi, però "combinat amb l'ànsia i els anhels de llibertat". Així mateix, el president català ha afirmat que no va seguir el discurs de Nadal del rei, però ha afirmat que comparteix els desitjos d'unitat que va demanar, en el seu cas, però, amb la Unió Europea. "El nostre paraigua ha de ser la Unió Europea. Sumar no vol dir sumar sempre en els estats tradicionals", ha conclòs.

Mas ha assegurat, de la mateixa manera, que en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat no es va pretendre tapar expressament el retrat del monarca, sinó que això "depèn de l'escenografia", i dilluns "es pretenia un acte sobri, auster i digne".

Oriol Pujol demana respecte al monarca pel dret a decidir

Just després de Mas, han fet l'ofrena CDC i la JNC. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha celebrat que "allò que semblava impossible comença a ser possible", perquè "hi ha el compromís que hem de tenir fe en aquest país". En aquest sentit, Pujol ha reclamat respecte pels catalans al monarca, atès que el 25-N hi va haver un "plantejament clar pel dret a decidir que ha de ser respectat".

stats