Política 01/02/2013

Mas convoca una cimera amb òrgans judicials i de control per abordar els casos de corrupció

El president de la Generalitat, en una roda de premsa a Palau, considera que els casos de males pràctiques poden afectar la transició nacional

F. Casas / O. March
2 min
El president Artur Mas, aquest divendres al Palau de la Generalitat / AFP

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat per a la setmana que ve una cimera a Palau amb òrgans judicials i de control democràtic per abordar els casos de corrupció. "Hi acudiran la presidenta del Parlament, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal superior de Catalunya, el síndic de comptes, el síndic de greuges i el director de l'Oficina Antifrau", ha avançat el president, que vol agafar "idees" de tots aquests organismes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas també s'ha referit a la llei de transparència i a la llei electoral, per les quals ha reclamat les propostes de la resta de partits i d'institucions del país. El president, sobre el finançament de partits, ha assegurat que les competències sobre aquest assumpte són qüestió del Congrés dels Diputats, i ha valorat que el Parlament "ja està en marxa" per abordar aquest assumpte per la via de la llei de transparència. "Volem un sistema amb finançament privat o amb uns partits que depenguin només de les subvencions públiques", s'ha preguntat.

Afectació en la transició nacional

Mas ha comparegut aquest divendres en roda de premsa per abordar els casos de corrupció que assolen Catalunya i Espanya els últims dies i setmanes. "Això pot trencar la capa de confiança que hi ha entre les institucions i la ciutadana", ha assegurat Mas, que ha alertat de les "conseqüències greus" d'aquests suposats casos de males pràctiques. "Això pot afectar la transició nacional catalana", ha considerat el cap del Govern.

Segons el president català, els episodis de corrupció "perjudiquen la situació econòmica" i la possibilitat de sortir-se'n. Ha demanat "esperit col·lectiu bo", que a parer seu no pot existir sense "confiança entre ciutadania i institucions".

En tot cas, Mas ha volgut destacar el fet que "no tot és corrupció, en general s'actua correctament".

Cas Palau i Oriol Pujol

Mas ha tornat a insistir que va demanar comparèixer a la comissió d'investigació del cas Palau, però que el tripartit li va denegar l'oportunitat de donar explicacions.

Pel que fa a la hipotètica imputació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, pel cas de les ITV, el president ha considerat que una imputació "no ha de provocar immediatament una dimissió", però ha apuntat que cal anar "cas per cas" i tenint en compte les conseqüències col·lectives de la imputació.

stats