Política 24/10/2014

Mas adverteix Rajoy sobre el 9-N: "No tenen res a impugnar"

"Això és un camp de mines i estem fent totes les giragonses per no trepitjar-les", assegura el president de la Generalitat en una entrevista a l'ARA

O. March / R. Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a l'ARA, ha resumit amb una metàfora les dificultats que es troba el Govern per poder posar urnes sense que l'estat espanyol ho impedeixi per tots els mitjans possibles: "Això és un camp de mines, unes mines que posa l'estat espanyol. Nosaltres som els que hem de trepitjar el camp i de tant en tant has de fer un saltiró perquè, si no, t'explota la mina". Mas ha demanat al país que, portes endins, entengui que cal fer "totes les giragonses possibles" per evitar que l'Estat impugni el nou 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara li estem posant molt més difícil a l'Estat", ha afirmat Mas, que no té previst "convocar per escrit" la votació del 9-N. Mas ha constatat que "de moment no impugnen res" perquè "no tenen res a impugnar", tot i que "aniran bojos per veure què es poden carregar". Si l'Estat acabés prohibint la cita d'alguna manera, ha evitat dir si es mantindrà la convocatòria.

També ha denunciat que "el problema de Madrid és que té unes actituds clarament poc democràtiques". Les seves paraules arriben després que el govern espanyol ja hagi posat en marxa la seva maquinària per impedir l'alternativa a la consulta que Mas prepara per al 9-N i que es basa en el voluntariat. Mas ha reptat el govern espanyol, de la mateixa manera que va fer el govern britànic, a defensar l'opció del no en una hipotètica consulta.

"Primer se'n reien, ara veuen que va seriosament", ha apuntat el president sobre el canvi d'actitud del govern espanyol. "Vull que el poble de Catalunya decideixi el futur del país a les urnes. Fer-ho de qualsevol manera no té gaire sentit. Si no ho fem bé, la lectura serà de poca seriositat. Ho estem fent seriosament", ha defensat el president, que ha indicat que "se li estan posant les coses més difícils a l'Estat" per carregar-se la consulta.

"No tinc previst convocar per escrit", ha apuntat Mas sobre la convocatòria del 9-N. "Impugnaran la voluntat d'anar a les urnes?", s'ha preguntat. Mas ha evitat detallar qualsevol xifra de participació a la consulta alternativa perquè ha considerat que podria "trencar" el consens. "Si poso un percentatge, els partits i les entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir em poden dir que d'això no n'hem parlat", ha apuntat.

"Vaig intentar fins a l'últim segon que el consens polític no s'esquerdés, i sabia que un dels béns més preuats és, precisament a nivell exterior, aquest consens polític", ha indicat Mas, que ha apuntat que "desgraciadament" no se'n va sortir.

Pel que fa a les 23 propostes que Mas va presentar a Mariano Rajoy a finals de juliol, el president ha indicat que només n'hi ha una que ha rebut resposta, que és una infraestructura que comuniqui plaça Espanya amb l'aeroport de Barcelona. Mas també s'ha referit a la suspensió del decret de pobresa energètica que el Tribunal Constitucional ha suspès. "Estan recentralitzant sense contemplacions", ha indicat.

stats