CANVI DE CICLE
Política 22/06/2014

Mas avisa Felip VI que només pot mediar en el procés si va més enllà d'apel·lar a la Constitució

El president de la Generalitat recorda que fa 100 anys que fallen les terceres vies i rebutja canviar la pregunta de la consulta per sumar el PSC al consens

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, aquest diumenge a Catalunya Ràdio / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, no ha volgut aventurar aquest diumenge en una entrevista de Sílvia Cóppulo a 'El Suplement', de Catalunya Ràdio, si el nou rei, Felip VI, mediarà en el procés català. "Jo no puc convèncer ningú que ho facin, s'han de convèncer ells mateixos", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha recordat que la monarquia no té capacitat executiva i no té el mandat de tenir la iniciativa política, ja que "això correspon al govern de Rajoy", tot i que ha apuntat que, segons la Constitució, un dels seus poders "és moderar el funcionament de les institucions i arbitrar el seu desenvolupament". "Voldrà exercir-ho ara en el cas de Catalunya? No ho sé", ha afegit.

Sigui com sigui, Mas ha assegurat que, "independentment del que facin ells [els reis espanyols], nosaltres mantenim el nostre rumb". "Si ajuden a mantenir el rumb, millor, i si decideixen no fer-ho, com el govern espanyol, seguim el nostre camí", ha afirmat. El president català, però, ha avançat que no hi haurà cap reunió amb Felip VI arran de la seva visita el 26 de juny a Girona.

"Ell és el cap d'Estat i a Catalunya hi ha una majoria de gent que ha deixat de confiar en aquest Estat", ha apuntat Mas, una qüestió a la qual "no es pot fer front només dient el que diu la Constitució". "Donem-li una oportunitat que ho faci bé, però no confiem que, per un canvi de rei, s'obriran les portes del paradís", ha demanat, i ha afirmat: "Tenim una experiència acumulada, no cal ser desconfiats, però tampoc babaus".

Fa 100 anys que s'intenta una tercera via sense èxit

De la mateixa manera, quant a propostes com la de Foment del Treball de terceres vies, Mas ha etzibat que "això és el que hem intentat fer des de fa 100 anys, i cada cop semblava que ho podríem resoldre i la realitat tossuda ha demostrat que no ha estat possible". "Cada cop que hi ha hagut un pacte amb l'estat espanyol hi ha hagut un incompliment", ha afirmat, cosa que evidencia que, "en el fons, la qüestió del 9-N és si encara tenim alguna confiança en l'estat espanyol". Quant als gestos que alguns sectors esperen, ha assegurat que "el gest que esperem de veritat és que ens deixin votar, que el poble de Catalunya pugui votar de forma acordada".

En tot cas, si arribés una oferta, caldria analitzar-la, ja que el president català creu que, "si d'aquí al 9-N el govern espanyol diu que té alguna cosa en positiu per oferir, tot canvia". "Si això passa, hem de seure, analitzar l'oferta i pactar l'estratègia fins al 9-N, sempre amb l'objectiu que la ciutadania voti a les urnes", ha avançat, i ha concretat que ell és partidari que l'oferta s'inclogui a la pregunta de la consulta, però sense renunciar a aquesta.

La pregunta no es toca per sumar-hi el PSC

Malgrat tot, ha defensat que, "si no hi ha una circumstància nova, no hem de canviar la pregunta". Ha contradit així la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que va apostar per canviar la pregunta si això servia per sumar el PSC al consens. "És una pregunta doble i molt inclusiva", ha apuntat Mas, qui creu que no s'ha de parlar de canviar-la o d'endarrerir la data, ja que "estaríem fent-nos un trist favor a nosaltres mateixos". "Hem donat mostres més que suficients [als socialistes] que volem una consulta acordada, però els demanem que entenguin que, si un no vol acordar-la, això no és possible", ha insistit i, de fet, s'ha mostrat convençut que "el PSC aquesta reflexió interna l'acabarà fent i tant de bo s'incorpori al procés democràtic".

Finalment, Mas ha defensat que "aquesta consulta s'ha de convocar", i l'hi hem de "posar molt difícil a l'Estat perquè no se la pugui carregar jurídicament". Malgrat tot, ha reconegut que "sempre ho podrà fer recorrent-la al Tribunal Constitucional", i que aquest "pot suspendre la convocatòria durant cinc mesos". "Hi ha una probabilitat total que convoqui la consulta i molt alta que es faci", ha conclòs, sense donar més detalls, i ha avançat que segur que "hi haurà mecanismes perquè la ciutadania pugui votar".

stats