Política 17/02/2015

Mas crea dos comissionats per impulsar estructures d'estat i noves mesures de transparència

Carles Viver Pi-Sunyer i Núria Bassols seran nomenats la setmana que ve, segons ha anunciat el president de la Generalitat, que ha fixat els seus deu projectes prioritaris fins al 27-S per marcar perfil econòmic i social abans d'encarar el nou cicle electoral

Roger Mateos / Sara González
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha desgranat, després de la reunió del Govern d'aquest dimarts, els deu eixos sobre els quals pivotarà la seva acció fins a la dissolució del Parlament a principis d'agost. Entre les novetats que ha anunciat destaca el nomenament de dos comissionats, un per al desplegament de les estructures d'estat i l'altre per implementar les noves mesures de transparència. El seu nomenament es produirà dimarts de la setmana que ve i, segons Mas, no implicarà cap cost addicional perquè es recorrerà a persones de la mateixa administració de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la comissionada per a la transparència serà Núria Bassols, que ja és responsable del programa per a la transparència i magistrada en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La seva tasca dependrà del departament que encapçala la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. El comissionat per a la transició nacional serà Carles Viver Pi-Sunyer, exvicepresident del Tribunal Constitucional i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Seran nomenats el dimarts de la setmana que ve i de manera puntual podran assistir a les reunions del Govern.

Mas ha reconegut que els dos nomenaments no han estat consensuats amb ERC perquè es tracta d'una qüestió que correspon al Govern, però sí que ha afirmat que està obert a partir d'aquest moment a acordar amb Oriol Junqueras el nom dels experts adscrits als comissionats. El president ha assegurat que a hores d'ara la relació amb els republicans és "de major normalitat i tranquil·litat" i que això queda demostrat al Parlament i a través de les declaracions públiques.

El comissionat de la transició nacional, que dependrà del departament de Presidència, s'encarregarà de dissenyar, planificar i coordinar totes aquelles mesures que garanteixin la solidesa del desenvolupament de les estructures d'estat. Les seves tasques seran elaborar un pla executiu que permeti fer balanç de les estructures d'estat disponibles en el marc legal vigent així com les que seran necessàries per tenir un estat propi, implementar les actuacions preparatòries per implementar-les, planificar les accions de futur dels departaments i coordinar-se amb el Consell Assessor de la Transició Nacional. També haurà de donar difusió al Llibre blanc de la transició nacional.

A més, el comissionat per a la transició nacional també haurà d'impulsar el desplegament de la Hisenda pròpia, així com definir el model de seguretat social del nou estat.

El comissionat per a la transparència, que dependrà de la vicepresidenta Joana Ortega, ha de servir per desplegar totes les activitats per complir la nova llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El seu objectiu serà implementar les estratègies per al compliment d'aquesta llei, que el president ha recordat que és "d'una enorme complexitat i tremendament exigent". La voluntat de l'executiu és complir-ho amb la màxima celeritat possible i les tasques del comissionat seran l'elaboració del pla estratègic de la llei, l'aprovació del decret per regular el registre de grups d'interès, l'aprovació d'un programa específic de formació des de l'administració per aplicar aquesta llei i la generalització de les cartes de serveis.

stats