17/04/2016

Aticgate, el fre a una investigació

3 min
Enrique Cerezo i Ignacio González en una imatge d’arxiu.

L’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González; la seva dona, Lourdes Cavero, i l’empresari Enrique Cerezo, president de l’Atlètic de Madrid, prestaran aquest dilluns declaració davant la jutge Isabel Conejo, titular del jutjat d’instrucció i primera instància número 5 d’Estepona, com a investigats per l’estranya operació de compra del luxós i ja cèlebre àtic dúplex de 500 metres quadrats a la urbanització La Alhambra del Golf d’Estepona. Una operació en la qual juguen un paper estel·lar dos col·laboradors i socis de Cerezo: el mexicà Rudy Valner i l’argentí Luis Osvaldo Repetto.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El periple fins a arribar a les declaracions d’avui ha durat cinc anys, des de les primeres diligències sigil·loses de la Policia Nacional a Marbella. La conclusió preliminar: estem davant d’un Aticgate. És a dir, per sobre dels indicis delictius (presumpte suborn) que marquen la compra hi ha hagut una trama d’obstrucció a la justícia protagonitzada pel polític madrileny i la cúpula de la policia i del ministeri de l’Interior a partir del 2012.

Les indagacions policials comencen l’agost del 2011. Els comissaris Agapito Hermes de Dios, a Marbella, i José Villarejo, un altre cèlebre agent, a Madrid, fan diversos informes reservats. González, vicepresident de la Comunitat de Madrid, és inquilí de l’àtic des del 2008. El lloga al propietari que l’acaba d’adquirir: Coast Investors, societat de Delaware, EUA. En paga 2.000 euros al mes. A la zona se’n demana per alguna cosa semblant 6.000.

González s’assabenta de les diligències sigil·loses. Res no ha transcendit públicament. Nou dies després de la victòria del PP a les eleccions del 2011, González es troba, sense saber-ho exactament, amb l’agent que l’estava investigant, Villarejo, i un altre comissari, Enrique García Castaño, per demanar ajuda. Ha anat a la boca del llop. A la cafeteria La Mallorquina de Madrid, Villarejo li diu que la societat de Delaware és seva. González diu: “Ja, el tema és que, si surt..., això és el que jo no vull”. Villarejo grava la conversa i, en deixar la cafeteria, li diu al seu col·lega que González ho té malament. “Està més enxampat que la polla, està cagat”, se sent en l’enregistrament.

La trobada es manté en secret. González obté el 10 d’abril del 2012 el suport del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que declara als passadissos del Senat que s’ha “investigat irregularment al marge dels protocols establerts, sense autorització judicial, entre finals de juliol i principis d’agost del 2011”. El comissari Agapito Hermes de Dios és sancionat.

Però el comissari general de policia judicial, Enrique Rodríguez Ulla, nomenat pel director general de la Policia, Ignacio Cosidó, cinc mesos abans, inicia una investigació el 18 de juny del 2012 arran de la denúncia del Sindicat Unificat de Policia (SUP). I és destituït ipso facto. El 29 de juny del 2012, segons va explicar Rodríguez Ulla davant la jutge d’Estepona el 3 de març, el va citar Cosidó al seu despatx: “En dies com avui estaria millor a l’escó com a diputat que donant-te la notícia del teu cessament”.

L’obstrucció retarda la investigació però no aconsegueix avortar-la. El llavors secretari general del SUP, José Manuel Sánchez Fornet, impulsa l’octubre del 2012 una denúncia penal, fet que judicialitza les actuacions. González, poc després, el desembre del 2012, anuncia que ha decidit adquirir l’àtic per un preu de 700.000 euros.

stats