Política 11/12/2012

Aznar assegura que "una democràcia populista que organitza consultes no és democràcia"

L'expresident espanyol continua la seva gira d'entrevistes a la Cope i diu que espera que l'Estat i el govern espanyol "actuïn amb totes les conseqüències" sobre l'independentisme

Acn
2 min
José María Aznar, amb el periodista Carlos Herrera, en la presentació de les seves memòries / EFE

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar continua la gira de presentacions i entrevistes amb motiu de la publicació de les seves memòries i, una vegada més, ha llançat aquest dimarts advertiments contundents contra el sobiranisme català. En una entrevista a la Cope, ha alertat que "ningú pot jugar amb la continuïtat històrica de la nació espanyola", i que el que ho faci haurà de responsabilitzar-se de "les conseqüències" de les seves actuacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista, Aznar ha dit que cal "tancar" el model autonòmic i utilitzar "al màxim" el "camp de joc" que estableix la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. També ha apuntat que creu que l'acord entre ERC i CiU ja està fet i que "acceleraran" el que considera que és "l'aventura cap a la secessió", no només per "raons polítiques" sinó com a "fugida cap endavant" davant les "situacions de corrupció". Aznar ha advertit que "ningú trencarà" l'Estat i ha afirmat que la democràcia "no és el govern dels homes, sinó el govern de la llei". Segons l'expresident espanyol, una "democràcia populista" que organitza consultes "no és democràcia", i "un governant que es posa al marge de la llei es posa al marge de la democràcia".

En tot cas, ha advertit que "no es pot acceptar en cap cas que algú digui que se situa al marc de la llei", perquè "és la llei la que justifica que nosaltres visquem en un sistema democràtic". També ha afirmat que l'Estat "ha de fer complir les sentències a Catalunya", i si no ho fa és perquè "falla alguna cosa".

Segons Aznar, durant massa temps "s'han traspassat les línies que delimiten un estat autonòmic viable, funcional i respectuós de la pluralitat, d'un estat marginal, disfuncional i amb moltes dificultats per garantir la cohesió territorial i social del país, i aquesta és una de les cares de la crisi que tenim davant", que s'expressa quan algú vol "trencar" aquest estat.

"No sé per què s'han fet lectures tan optimistes de les eleccions catalanes"

Aznar no comparteix el criteri que la davallada de CiU en aquestes últimes eleccions suposi un cop contra l'independentisme. "No sé per què s'han fet lectures tan optimistes de les eleccions catalanes", ha afirmat abans d'assegurar que l'acord entre CiU i ERC ja està fet i que les formacions catalanes acceleraran el camí cap a la independència a causa de raons "polítiques" i altres de relacionades amb el que considera "situacions de corrupció". Tot plegat, ha dit, atia una "fugida cap endavant" que pot portar a una "situació complicada".

Aznar ha afirmat que "espera" que l'Estat i el govern "actuïn amb totes les conseqüències" sobre el vessant polític de l'independentisme, i també que "les investigacions dels jutges, fiscals i l'Agència Tributària determinin les responsabilitats que se'n derivin".

stats