Política 16/09/2017

El BOE publica l'ordre que intervé els comptes de la Generalitat

Dona 48 hores a Puigdemont perquè comuniqui la no disponibilitat del seu pressupost

Ara
1 min
La ordre publicada al BOE.

BarcelonaEl 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) ha publicat aquest dissabte l'ordre per la qual l'Estat intervé els comptes de la Generalitat. L'ordre estableix el mecanisme de control de pagaments en la Generalitat i dona al president català, Carles Puigdemont, un termini de 48 hores perquè adopti i comuniqui a Hisenda un acord de no disponibilitat sobre el seu pressupost.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'ordre del ministeri d'Hisenda i Funció Pública, signat pel ministre Cristóbal Montoro, que conté l'acord de la comissió delegada del govern per a assumptes econòmics i del qual va informar aquest divendres el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.

Les noves mesures que va explicar Montoro per controlar les despeses de la Generalitat de Catalunya suposen 'de facto' una intervenció dels comptes de Catalunya.

Amb la decisió adoptada al consell de ministres i publicada al BOE, l'Estat assumirà el pagament directe dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l'educació, la sanitat i els serveis socials. Això suposarà administrar bona part dels 1.400 milions mensuals que l'Estat lliura a la Generalitat a compte del sistema de finançament autonòmic.

En l'exposició de motius de l'ordre per intervenir els comptes, el govern espanyol s'escuda en diverses sentències del Constitucional i apel·la al principi d'estabilitat i sostenibilitat financera. A més, acusa les autoritats catalanes de perjudicar "de forma greu la confiança sobre la situació financera de Catalunya" amb les seves actuacions, que "podrien afectar negativament la imatge d'estabilitat de la situació econòmica del conjunt d'Espanya".

L'Estat justifica la mesura per "l'excepcionalitat de la situació que vivim", segons va dir el ministre Montoro.

stats