15/09/2017

De què serveix la intervenció si el Govern ja té les urnes?

2 min
De què serveix la intervenció si el Govern ja té les urnes?

Cap d’EconomiaHi ha una pregunta que aquest divendres sorgia instantàniament després d’anunciar-se la intervenció total de les finances de la Generalitat pel govern espanyol. De fet, n’hi havia unes quantes, però una de bàsica: ¿amb aquesta intervenció es podrà impedir que el Govern pagui el que necessita per fer el referèndum? La resposta ràpida és que segurament no, però la qüestió és complexa. Ara mateix sembla evident que el Govern ja té tot el que necessita per fer el referèndum i que, per aconseguir-ho, ha pogut burlar els estrictes controls a què ja estava sotmès des d’Hisenda. Passa que, per mitjà de les finances, l’Estat potser pot forçar una suspensió total de l’autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni nosaltres ni Hisenda sabem com s’ho ha fet la Generalitat per esquivar la supervisió i finançar el referèndum. Aquí entrem en el líquid terreny del rumor i els comentaris no comprovats. S’especula que el Govern ha rebut donacions privades. O que els projectes es cobraran amb factura posterior a l’1 d’octubre, de manera que, formalment, encara no existeixen a dia d’avui per a l’administració. Arribats a aquest punt, és bastant clar que només una actuació de les forces de seguretat podria impedir el referèndum.

La Generalitat està a l’espera. Després de la inconcreta roda de premsa de Montoro, els serveis jurídics del Govern volen veure el BOE d’avui, on es plasmarà la justificació legal de les mesures anunciades. Ara mateix, el Govern sosté que la intervenció en 48 hores (que és el termini donat per Montoro) no es pot produir, perquè la llei d’estabilitat estableix un procediment que dura, com a mínim, una setmana (vegeu-ne els articles 25 i 26). D’entrada, cal crear una comissió d’experts i aquesta ha de fer unes propostes set dies després. Si no fossin escoltades, sí que s’obriria la porta a la intervenció de les finances.

Sigui com sigui, el rebuig de la Generalitat a l’intent d’intervenció de les seves finances podria ser l’excusa que permeti a l’Estat una suspensió total de l’autonomia. No és gens clar que això sigui viable legalment (se suposa que s’ha de complir la llei, no?). I encara és menys clar que això permeti impedir la celebració del referèndum. Siguem sincers: ningú sap què passarà.

stats