MALES PRÀCTIQUES
Política 13/03/2015

Balmón, Ballesteros i 18 alcaldes més, imputats pel cas de la FMC

Afirmen que no han cobrat “ni un sol euro” de l’entitat

Laia Vicens
2 min
L’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, es va mostrar “enutjat” per la imputació i va reivindicar que ha actuat amb “honestedat”.

BarcelonaPrimer van ser 41 els alcaldes imputats per haver cobrar presumptament dietes irregulars entre el 2011 i 2012 a través de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Mesos després, la causa es va ampliar a nou alcaldes més i va esquitxar la secretària d’organització del PSC, Assumpta Escarp. Aquest dimecres, vint alcaldes més van ser citats a declarar com a imputats per haver rebut presumptament un rellotge com a regal de la FMC. Entre els imputats hi ha els alcaldes del PSC de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, segons va avançar El Periódico.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A part de les dietes, la jutge va estirar el fil d’una compra de 70 rellotges de la marca Calvin Klein per valor de 14.060 euros. Manuel Bustos, expresident de la FMC i peça clau del cas Mercuri, es va negar a declarar per aquest cas quan la jutge el va citar en veure indicis que hauria utilitzat fons de l’entitat -el 94% dels quals són públics- per comprar els rellotges i regalar-los als membres que acabaven mandat a l’entitat municipalista.

Els vint nous imputats declararan entre el 19 i el 20 de març i el 8 i el 10 d’abril. A més de Balmón i Ballesteros -que també va testificar en la causa sobre els suposats sous encoberts-, hi ha els alcaldes socialistes de Centelles, Miquel Arisa, i Deltebre, Gervasi Aspa. Però el gruix de les imputacions són d’exalcaldes; entre d’altres, de Badalona, Balaguer, Igualada, Sitges i Gavà.

Els principals implicats es van afanyar a enviar comunicats per desvincular-se de les males pràctiques que se’ls imputen. Balmón va expressar el seu “desconcert i enuig” per la imputació i va reivindicar que “sempre” ha actuat “amb honestedat i legalitat”. Ballesteros es va mostrar “sorprès” i va assegurar que “mai” ha cobrat “ni un sol euro” de la FMC. De fet, l’entitat va negar que els imputats hagin “percebut cap tipus d’emoluments” i, com els alcaldes, va manifestar “absoluta disposició” a col·laborar amb la justícia, a qui va demanar que actuï amb “celeritat”.

El jutge del cas Innova no examinarà Poblet (CiU)

La investigació que posava el focus en les irregularitats de la construcció del CAP de Vila-seca es desvincularà del cas Innova de Reus i serà instruïda pels jutjats de Tarragona. Ho va acordar ahir l’Audiència de Tarragona, en declarar-se no competent en aquest afer. Aquesta decisió dóna la raó a l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet (CiU), i als sis regidors imputats, que van reclamar que la qüestió era competència dels jutjats de Tarragona i no dels de Reus. Els magistrats no veuen connexió entre l’afer de Vila-seca i el cas Innova, i descarten que es produeixin resolucions contradictòries. L’Ajuntament de Vila-seca va afirmar que la resolució judicial posa en relleu que “no hi ha cap relació, ni directa, ni indirecta, ni circumstancial” amb el cas Innova. A través d’un comunicat, el consistori va denunciar el “tracte injust” als seus representants.

stats