Política 28/12/2014

CDC defensa eleccions plebiscitàries abans de les municipals si hi ha llista unitària

Josep Rull "aproximacions importants" amb ERC i veu compatible aquest avançament amb l'aprovació dels pressupostos perquè es poden "ajustar" els terminis parlamentaris

Acn
4 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha defensat que les eleccions plebiscitàries siguin abans de les municipals, però ha insistit que la condició és que hi hagi una llista conjunta i que les eleccions serveixin per fer el referèndum. En una entrevista amb l'ACN, ha assegurat que hi ha "aproximacions importants" amb ERC pel que fa al full de ruta i, de fet, s'ha obert a escurçar el termini de 18 mesos que va fixar Artur Mas com a període de transició. "Ara hem d'acabar de desllorigar-ho tot: amb quin instrument compareixem i la data concreta", ha conclòs. Rull veu compatible aquest avançament amb l'aprovació dels pressupostos, perquè es poden "ajustar" els terminis parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull ha volgut llençar un missatge "de tranquil·litat, confiança i de molta responsabilitat" enmig de les negociacions amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. "Sabem què tenim entre mans i sabem què voldria dir gestionar la decepció de la gent. Ho farem bé, no ho farem malament", ha assegurat el líder de CDC, que ha reivindicat els acostaments que hi ha entre les postures de Mas i de Junqueras, especialment pel que fa al 'què'.

Segons ell, hi ha marge en relació al procés d'elaboració de la Constitució, pel que fa a les negociacions amb l'estat espanyol i la comunitat internacional, i també en els actes de sobirania que hauria de fer Catalunya per construir les estructures d'estat que necessita. "No només hi ha marge, sinó aproximacions importants, i això és molt rellevant", ha remarcat.

De fet, ha indicat que aquest termini de 18 mesos que va establir el president de la Generalitat com a període de transició és "modulable" i "es pot abreujar", ja sigui perquè no hi hagi més marge de negociació amb l'Estat, o perquè ja s'hagi acreditat que Catalunya tindria "prou solidesa des del punt de vista del reconeixement internacional i de la construcció d'estructures d'estat". Els divuit mesos, ha subratllat, era un "termini màxim".

Aquest seria un punt de possible acord amb ERC, com també el fet d'incorporar en el programa electoral una explicació de per què Catalunya vol la independència. "Podem dir que la independència ha d'anar molt vinculada a la regeneració democràtica, i això ho podem pactar, i podem explicar que ha d'estar al servei de l'estat del benestar", ha argumentat. Tots aquests elements, al seu parer, es poden incorporar, perquè tot i que CDC insisteix que aquestes eleccions "no han de servir per dir si la independència ha de ser de dretes, d'esquerres o de centre", això no vol dir que no vulgui incloure els motius que la porten a reclamar aquest estat independent. "Hi ha un concepte que pot generar consens, que és el de que volem la independència per regeneració democràtica i per aconseguir un estat social i de dret", ha conclòs.

Delimitat aquests punts de possible acord amb ERC on "s'està avançant de manera significativa", queda per veure com queda la qüestió de la candidatura conjunta que planteja Mas, que per a CDC és una línia vermella. Després d'insistir que no es tracta de parlar d'una coalició de partits, sinó d'una llista de persones en què les forces polítiques s'hi vegin reflectides, Rull ha indicat que la data no serà problema si hi ha pacte en la resta. De fet, fins i tot ha remarcat que el "millor escenari per poder tenir una opció victoriosa" és que les eleccions fossin abans de les municipals en forma d'una candidatura unitària.

La primera quinzena de gener

Els convergents no es plantegen que no es pugui arribar a un acord amb ERC i creuen que hi prou marge en aquesta primera quinzena de gener per continuar treballant perquè les eleccions siguin abans de les municipals. I és que Rull ha indicat que aquest termini de mes i mig en què s'està i s'estarà negociant és "raonablement breu en el context de la història", i ha demanat no posar-se "nerviós" per una qüestió de setmanes. "Estem parlant d'un termini que és un mes o mes i mig en un procés que ha durat segles i que estem a punt de culminar-lo", ha remarcat.

El coordinador general de CDC ha reclamat tenir "mentalitat de corredors de fons" en aquest sentit per fer l'últim pas "adequadament". "Fins ara ho hem fet molt bé, no ens equivoquem a l'hora de fer el pas final", ha reclamant davant del "neguit" que pugui tenir tota aquella gent que espera aquest acord.

Pel que fa als pressupostos, Rull ha considerat que és "compatible" aprovar-los al Parlament amb la celebració d'unes eleccions en el primer trimestre del 2015. De fet, ha apuntat que poden modificar els terminis de forma que es puguin fer les dues coses. Ara mateix, la votació final està prevista per al 4 i 5 de febrer.

El coordinador general de CDC ha indicat que els comptes són importants per continuar fent polítiques socials, perquè els funcionaris recuperin la paga, per garantir inversions com la Línia 9 i també per construir algunes estructures d'estat, i ha citat la creació d'un cos específic de persones vinculades a l'Agència Tributària de Catalunya. "És perfectament compatible amb una convocatòria de les eleccions i haurem de veure quins terminis hem d'ajustar", ha dit.

Ha assegurat que des de CDC i el mateix Mas valoren el gest d'ERC d'haver permès el tràmit parlamentari dels comptes, però ha indicat que el bàsic segueix sent per què han de servir les properes eleccions i quin caràcter han de tenir.

stats