Política 20/11/2015

CDC encara amb optimisme la recta final

Dirigents del partit avisen del cost que suposaria per al sobiranisme el no-acord

Oriol March
2 min
CDC encara amb optimisme la recta final

BarcelonaL’horitzó de les noves eleccions semblava més pròxim que mai entre la segona negativa de la CUP a la candidatura d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat i principis d’aquesta setmana. Els missatges durs de Convergència contra l’esquerra alternativa feien sonar la sintonia d’un nou avançament electoral, però el discurs s’ha anat modulant al llarg dels últims dies. Hi han influït especialment dos factors, des de l’òptica nacionalista: el missatge privat de Mas als negociadors, a qui ha demanat explícitament seguir les converses, i el convenciment que encara hi ha “marge” per esgotar la negociació. “Per nosaltres no serà”, assenyalava ahir un dirigent de CDC consultat. L’optimisme, almenys discursiu, ha tornat abruptament a primera fila.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Això anirà bé, i la setmana que ve es pot començar a veure”, assenyala un membre de la direcció del partit que lidera Mas. Els nacionalistes consideren que encara hi ha camp per córrer en el pla de xoc social -la vicepresidenta Neus Munté és una de les implicades en aquesta taula de negociació-, a pesar que hi ha discrepàncies evidents. Un dels casos més espinosos, segons fonts consultades, és el de les privatitzacions. La CUP vol que hi hagi catorze actuacions per revertir aquestes operacions, i cercles governamentals en recelen. “Algú els hauria de dir que el seu programa no es pot aplicar”, defensen veus convergents contràries a l’entesa.

Aquests dirigents més crítics, però, han passat ara a segon terme. L’alt voltatge de principis d’aquesta setmana -amb l’article d’Andreu Mas-Colell a l’ARA i un to inusualment dur de Francesc Homs en successives entrevistes- ha donat pas a un missatge conciliador. “Ens estem adonant que el preu del no-acord cada vegada és més alt. Això s’ha de solucionar, com a molt tard, la setmana vinent”, assenyala a l’ARA una font coneixedora de les converses. “La roda de premsa de la CUP va ser positiva per dues raons: van allunyar-se del to anticapitalista i no van carregar contra Mas”, afegeix un altre dirigent.

Canvis en la negociació

Des dels passadissos del Parlament, i abans de la roda de premsa de l’esquerra alternativa, Raül Romeva també es confessava “optimista de mena”. El cap de llista de Junts pel Sí el 27-S és un dels que se senten més pròxims a les propostes de la CUP, i ahir va admetre en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi havia hagut un “canvi” en la forma de negociar per superar el bloqueig. “Estem fent una cosa que no havíem fet mai, i això exigeix molt diàleg”, va insistir Romeva.

Un altre factor que CDC ha rebut amb especial optimisme és que Oriol Junqueras, president d’ERC, sortís ahir en públic a deixar clar que tancava files amb Mas. “No negarem que en algun moment de les últimes setmanes havíem trobat a faltar un cop de mà”, admeten en privat els dirigents nacionalistes, que consideren bàsic un acord abans de la campanya per afrontar amb millors perspectives el 20-D.

stats