Política 05/07/2016

El PP exigeix explicacions a Puigdemont pels suposats contractes irregulars d'ajuntaments catalans amb Efial

CDC denuncia que els escorcolls als consistoris són "per fer mal" al partit i al procés sobiranista

Agències / Laia Vicens
4 min
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol

BarcelonaAl marge del procediment policial i judicial, els escorcolls en diversos ajuntaments catalans per buscar proves de suposats contractes irregulars adjudicats a la consultora Efial han tingut ja les primeres reaccions polítiques. Mentre des del Govern de Junts pel Sí han acusat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, de ser "l'autor intel·lectual" dels escorcolls, l'oposició han reclamat explicacions immediates, sobretot a Carles Puigdemont, president de la Generalitat, per la seva etapa al capdavant de l'Ajuntament de Girona.

PP

Demana explicacions a Puigdemont

El PP vol explicacions. Després de l'escorcoll als ajuntaments catalans i madrilenys per buscar proves de suposats contractes irregulars adjudicats a la consultora Efial, inclòs el de Girona, el líder del PP, Xavier García Albiol, ha demanat explicacions al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha amenaçat de sol·licitar aquest dimarts la compareixença del president al Parlament.

"No demanarem responsabilitats ni la dimissió de ningú perquè som un partit responsable", ha afirmat Albiol en roda de premsa al Parlament. El popular ha instat CDC (que ha denunciat que hi ha "voluntat política darrere els escorcolls) a buscar "les conxorxes i conspiracions" dins de Junts pel Sí perquè l'operació de la Guàrdia Civil és una peça separada del cas 3, una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra que es va iniciar per una denúncia d'una exregidora d'ERC.

Ciutadans

Una comissió d'investigació sobre la "contractació a dit" als ajuntaments

Ciutadans ha proposat la creació d'una comissió d'investigació al Parlament per abordar la "contractació a dit" als ajuntaments. El secretari de comunicació del partit i diputat, Fernando de Páramo, ha volgut marcar distància de la comissió d'estudi sobre la corrupció, que ja està en marxa i que presideix la CUP, i ha dit que la seva proposta només seria per casos específics del món local. De Páramo ha acusat els cupaires de "bloquejar-la" amb una presidència que es va oferir "a dit" des de Junts pel Sí.

De Páramo ha reclamat "explicacions immediates" a Puigdemont i ha dit que confia que el president s'explicarà per iniciativa pròpia. Si no ho fa, demanaran la seva compareixença al Parlament. "Per molt que CDC s'esforci en parlar només d'independència, en canviar sigles, colors, logos, i no persones, no hi haurà una estelada prou gran per tapar tots els casos de corrupció", ha afirmat.

PSC

No demanarà, per ara, la compareixença de Puigdemont

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, s'ha mostrat confiada que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, donarà explicacions que serveixin per "esvair qualsevol ombra" arran de l'operació de la Guàrdia Civil relacionada amb la consultora Efial i que ha requerit informació a l'ajuntament de Girona. "No valorem encara la seva compareixença, esperem les seves explicacions", ha apuntat la portaveu parlamentària dels socialistes catalans.

A més, Granados ha assegurat que no veu "necessari" impulsar, com demana C's, una nova comissió d'investigació parlamentària arran d'aquestes fets i específica sobre el món local. "El Parlament té una comissió oberta, que parla de corrupció i pràctiques a la contractació pública, ho pot adreçar allà", ha reblat Granados.

La CUP

L'esquerra anticapitalista: "La guerra bruta no pot tapar la corrupció"

Per la seva banda, la CUP veuria amb bons ulls que Carles Puigdemont s'expliqués sobre l'operació Efial per quan era alcalde de Girona. "Qualsevol posicionament oficial del president pot ajudar a esvair qualsevol ombra de dubte", ha assenyalat el portaveu parlamentari adjunt dels cupaires, Albert Botran.

En roda de premsa al Parlament, Botran ha advertit, però, que la "guerra bruta no pot tapar la corrupció" ni a la inversa, i per això ha assenyalat que en l'operació de la Guàrdia Civil d'aquest dimarts tant hi veuen un "ús polític dels escorcolls i una mediatització als mitjans per intentar associar la corrupció al procés o a determinats partits" com els casos "tenen fonaments bastant forts". "No vol dir que tot sigui un muntatge", ha sentenciat Botran, que ha assegurat que els cupaires s'oposen a impulsar una nova comissió d'investigació com ha demanat C's.

CDC

Acusa Fernández Díaz de voler "fer mal" a tres dies del congrés

El responsable de règim intern i comunicació de CDC, Francesc Sanchez, ha denunciat que al darrere dels escorcolls a diversos ajuntaments catalans i madrilenys hi ha "la voluntat política de fer mal" a la formació convergent i al procés sobiranista. "Fa tres anys que els investiguen i ho fan tres dies abans del congrés de Convergència", ha criticat Sánchez en una roda de premsa a la seu del partit. Segons ha dit, mentre hi hagi Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior qualsevol actuació "tindrà l'ombra de sospita" per les "relacions estranyes" amb la Fiscalia, a tomb de les gravacions filtrades pel diari Publico, entre el ministre i el ja exdirector d'Antifrau, Daniel de Alfonso. Ha definit el ministre com un "conspirador contra CDC".

El dirigent de CDC ha criticat el "circ mediàtic" organitzat pel ministre, a qui ha demanat la dimissió, per "utilitzar els serveis policials del país en benefici propi". "Estem acostumats que cada vegada que fem alguna cosa o ens presentem a les eleccions es produeixin actuacions d'aquest estil", ha dit, perquè encara que hi ha hagut altres escorcolls a ajuntaments d'altres comunitats, "l'espectacle mediàtic anava dirigit als ajuntaments que tenien un alcalde convergent". Tot i això, Sanchez ha dit que l'actuació "els reforça" de cara al conclave de refundació que CDC celebra aquest cap de setmana perquè significa que "molesten" i que "són importants per al procés".

Així, ha denunciat que la premsa s'hagi assabentat abans dels escorcolls que els mateixos alcaldes. "Tornem a una actuació per part de l'aparell de l'Estat poc democràtica, que ens fa sospitar de la poca separació de poders judicial i executiu", ha afirmat, comparant l'actuació del ministre com a "director d'un 'reality show'" i no com a ministre.

Defensa de l'Ajuntament de Girona

En tot cas, Sanchez ha evidenciat l'"absoluta tranquil·litat i certesa" que els alcaldes convergents "han fet tot correcte des del punt de vista administratiu", i ha avisat que si algun membre del partit ha actuat il·lícitament, el mateix partit ho denunciarà i "tallarà d'arrel" l'actuació delictiva.

Sánchez ha defensat els contractes a l'Ajuntament de Girona de quan Carles Puigdemont era alcalde, i que estan sent investigats ara. Ha dit que l'actuació de l'actual president de la Generalitat va ser "transparent" i ha assegurat que "no hi ha cap dubte en relació amb ls contractes" perquè "no hi ha hagut cap tracte de favor".

A més, també ha dit que Efial, l'empresa que està sent investigada, "sorgeix de l'Ajuntament de Barcelona", de quan governava el PSC.

stats