HORITZÓ ELECTORAL
Política 05/05/2016

CDC, amb primàries

Sílvia Requena disputarà a Homs la candidatura a Madrid mentre Mas reclama nous lideratges al partit

Oriol March
4 min
Sílvia Requena va centrar ahir bona part de les mirades durant el consell nacional de CDC celebrat a la UAB.

Cerdanyola del VallèsEl 21 de maig es produiran dues fites inèdites en la història de Convergència. D’una banda, la militància decidirà si cal fundar un nou partit o bé renovar a fons l’actual estructura i, de l’altra, tindrà l’última paraula sobre qui encapçala la llista al Congrés de Diputats en les eleccions espanyoles del 26 de juny. Els afiliats podran triar entre el portaveu de Democràcia i Llibertat a Madrid, Francesc Homs, i Sílvia Requena, un nom amb escassa projecció pública però amb una llarga trajectòria dins de CDC. Tots dos van aprofitar el consell nacional que va celebrar ahir la formació per començar a recollir avals per a la seva candidatura. En necessiten 175 per ser sotmesos al judici de la militància d’aquí només tres setmanes, segons el reglament aprovat per unanimitat pels quadres del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues grans preguntes que flotaven ahir en l’ambient eren dues: qui és Requena i per què decideix fer el pas. Segons diverses fonts consultades, l’ex número dos per Barcelona de Democràcia i Llibertat al Senat en les eleccions passades és propera a Germà Gordó, exconseller de Justícia i aspirant a la secretaria general de Convergència. També està vinculada al corrent congressual anomenat Generació Llibertat, que dissabte passat es va reunir a Castelldefels per traçar el seu full de ruta en clau de refundació. En els papers de la trobada apareix Requena com una de les portaveus del moviment, que ahir es va afanyar a negar que estigui promovent cap candidatura a les primàries de CDC.

La celebració d’aquesta votació suposa un assaig en el procés de renovació nacionalista. Un dels aspectes que segur que apareixeran en els principis de funcionament del nou partit -que es posarà en marxa si la militància ho vol- serà l’organització de primàries. Aquesta manera de triar candidats ja va estar damunt la taula quan Josep Rull era coordinador general i s’encarregava de comandar la refundació -concretament a finals del 2014-, però no s’institucionalitzarà fins que s’aprovin els nous estatuts en el marc del congrés previst per al juliol.

El posicionament de Mas

Una de les preocupacions transversals que existeix entre els dirigents de CDC és la tria dels càrrecs, però n’existeixen d’altres. D’entre totes n’hi ha una que destaca per sobre de la resta: el paper que jugarà Artur Mas en el futur de la formació. L’expresident de la Generalitat coneix de primera mà les especulacions que es fan entre bastidors al partit, i ahir va alimentar el misteri amb un final d’intervenció que va agafar per sorpresa més d’un dirigent. “Què us vull dir? Tots hi tenim molta responsabilitat [en el procés intern]. En aquest escenari de futur hi vull ser, i hi seré. Però sent-hi, tots tenim la responsabilitat que emergeixi gent que sigui capaç de liderar el futur”, va raonar Mas.

Membres de la direcció consultats assenyalen que pot ser un “avís” en clau congressual que indiqui una retirada progressiva de la primera línia política. Damunt la taula, l’expresident de la Generalitat hi té l’opció de jugar un paper més honorífic o bé desenvolupar una feina més executiva. La seva implicació en la posada en marxa del nou partit, associada a l’arrencada de la plataforma que fa setmanes que va anunciar i de la qual es coneixen pocs avenços, serà “total”, segons reconeixen a la formació. El seu paper de futur, però, és una incògnita. Com també ho és, de moment, quin rol tindrà Carles Puigdemont en les futures sigles nacionalistes.

Aires de transcendència

El consell nacional celebrat ahir a Cerdanyola del Vallès va estar revestit d’una volguda sensació de transcendència. S’hi va donar llum verda a la pregunta plantejada a la militància per al 21 de maig amb el suport unànime dels quadres nacionalistes, i els assistents no dubtaven a qualificar com a “històrica” la jornada. “Del que avui s’aprovi dependrà el futur del projecte”, va assenyalar Irene Rigau, presidenta del consell nacional, en una intervenció pública poc freqüent.

El líder de Convergència va posar les bases ideològiques del nou partit -promoció de l’activitat econòmica, col·laboració público-privada i repartiment equitatiu de la riquesa- i va reivindicar, com fa sovint, el paper de CDC en el procés sobiranista. “Ras i curt: sense Convergència no hi ha independència”, va formular Mas, que va ressaltar que són els únics que se l’han jugat en lloc de “fer discursos”. Una referència directa a la CUP, amb qui manté un fort ressentiment després de tota la negociació de la tardor passada.

El primer repte rellevant del nou projecte de CDC són les eleccions del 26-J, a escassos dies del congrés del juliol. “És important que en el renaixement d’aquest projecte hi hagi tot el suport a les urnes”, va apuntar Mas davant de la possibilitat d’un nou descens electoral. Aquest cop, almenys, el cap de llista serà triat en unes primàries per primer cop en la història.

Els dos aspirants que volen ser caps de cartell

Francesc Homs

Durant cinc anys, Francesc Homs va acumular poder i influència com a ombra de Mas al Palau de la Generalitat. Va sortir del Govern per encapçalar la llista de Democràcia i Llibertat a Madrid i va obtenir la meitat d’escons -vuit- aconseguits per Josep A. Duran i Lleida l’any 2011 com a líder de CiU. Aspira a obtenir un resultat millor en les eleccions del 26-J.

Sílvia Requena

Desconeguda pel gran públic però veterana al partit, Sílvia Requena ja recull signatures per competir amb Homs a les primàries. Considerada propera a Germà Gordó i integrada dins del corrent Generació Llibertat, va ser número dos per Barcelona al Senat en les passades eleccions del 20-D. Com Homs, és advocada de formació i fundadora d’un despatx.

stats