Política 19/07/2016

Els vots de PDC i PNB asseguren una mesa més favorable al PP

Fortes crítiques de l'esquerra als grups nacionalistes per haver facilitat amb els seus vots la vicepresidència tercera als conservadors i a aquests per pactar-hi d'amagat

Ferran Casas / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu de CDC -la vella marca de PDC- al Congrés, Francesc Homs. EFE

MadridAl ple d’aquest matí s’ha triat Ana Pastor com a presidenta, però també la resta de la mesa. A diferència del que va passar fa sis mesos, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha deixat fora de la mesa Celia Villalobos, que feia 12 anys que ocupava càrrecs en aquest òrgan. Qui sí que segueix a la mesa és l'encara líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, com a secretària, juntament amb Rosa Romero, vicepresidenta tercera. Les altres vicepresidències seran per a Ignacio Prendes, de C's, la primera; per a Micaela Navarro, del PSOE, la segona, i per a Gloria Elizo, de Podem, la quarta. Així el PP tindrà presidència, una vicepresidència i una secretaria, i PSOE, Podem i C's una vicepresidència i una secretaria respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dóna la circumstància que Prendes i Romero han rebut, sumats, 179 vots, deu més que Pastor. Per tant, 10 dels 25 diputats que s'han abstingut sobre la presidència en segona volta (ERC, CDC, PNB, Bildu i CC) han passat a votar candidats de PP i C's a les vicepresidències. D'aquesta manera, amb el suport de més d'una formació nacionalista, s'ha assegurat la presidència primera per als liberals i la tercera per als populars. ERC ha assegurat que els seus diputats s'han mantingut en l'abstenció.

Fonts parlamentàries explicaven que CDC hauria cedit quatre dels seus vuit vots, el PNB cinc més i Coalició Canària un. “Els uns [CDC] a canvi del grup parlamentari al Congrés i els altres, de ser a la mesa del Senat [PNB]”. De fet, a la cambra alta els nacionalistes bascos han obtingut la tercera secretaria, malgrat que només tenen sis senadors. Podem i les confluències, amb 21 senadors, i ERC, amb 12, n’han quedat fora.

Els partits nacionalistes no han confirmat el pacte però sí que ho feia el mateix PP. Fonts populars han explicat que tenien la necessitat de "blindar" la vicepresidència tercera del Congrés per si hi havia un pacte "ocult" entre PSOE i Units Podem. Si hagués estat així, s'hauria quedat amb la vicepresidència quarta. No han volgut assenyalar, però, quants diputats de PDC i del PNB els han donat suport. Sí que han aclarit que el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha avisat al PSOE amb antelació de la maniobra i del suport dels partits nacionalistes, però que han respectat la vicepresidència segona per als socialistes per no posar traves de cara la investidura.

PDC ha recordat que el vot és secret. "Hem votat de tot", han assenyalat fonts del partit. A diferència de la resta de formacions, Francesc Homs no ha fet declaracions un cop ha acabat el ple. El PNB ha fet un comunicat per desmentir que haguessin votat a favor dels populars. El seu portaveu, Aitor Esteban, tampoc s'ha prestat a fer declaracions.

Ciutadans se’n desentenia i el seu portaveu, Joan Carles Girauta, explicava a l’ARA que “si han vingut els vots és perquè els ha gestionat el PP”, ja que, segons ell, Prendes només havia rebuts vots de C's i els acordats amb el PP. De fet a Rivera li sembla “malament” que el PDC pugui tenir grup parlamentari i s’hi oposarà a la mesa, a diferència del que farà Podem. Alguns diputats de CDC deien que s’havien abstingut, altres callaven o deien que havien “votat de tot”.

La reacció de la resta de partits ha estat dura. Pablo Iglesias ha afirmat que “sembla un escenari del 1996, dels temps del Pacte del Majestic. Sembla que Rajoy vol practicar català en la intimitat mentre el PP sembla que podria portar Homs a la presó”. El líder de Podem ha afirmat que “l'actitud del PNB i CDC ha estat esquiva amb nosaltres, deuen estar avergonyits”.

Antonio Hernando, del PSOE, ha indicat que “Rajoy ha trencat la barrera de buscar suports nacionalistes i independentistes després de recollir milions de firmes fa anys en contra de Catalunya”. “El PP ha pactat amb els nacionalistes, però no sabem a canvi de què. Els ciutadans tenen dret a saber-ho”, ha dit Hernando.

Joan Tardà, d’ERC, ha negat haver votat candidats del PP o C’s. “Si algú s’ho creu és que és tonto”, ha dit.

stats