Política 29/09/2016

CSQP aplaudeix que es recuperi l’opció del referèndum

Joan Coscubiela no ha volgut avançar què votaran demà però ha criticat que Carles Puigdemont hagi demanat "un xec en blanc" per aprovar els pressupostos

Jordi Mumbrú
2 min
Coscubiela, Fachin i Rabell, després de superar la crisi interna.

BarcelonaL’únic partit de l’oposició, a part de la CUP, que ahir no va sortir escandalitzat després de l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser Catalunya Sí que es Pot (CSQP). El seu portaveu, Joan Coscubiela, va comparèixer per destacar que “l’única novetat” del discurs de Puigdemont per defensar la seva qüestió de confiança va ser que “hagi acceptat per primera vegada que hi ha un punt de trobada, que és el referèndum pactat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de la coalició d’esquerres va celebrar que el president “hagi recuperat el camí” de la majoria que defensen fins a 83 diputats dels 135 que hi ha al Parlament. “Òbviament, celebrem aquest canvi”, va dir, i després va puntualitzar que “el referèndum és un mecanisme per exercir el dret d’autodeterminació, i ha de tenir efectes jurídics i polítics perquè si no en té ja no és un referèndum”. Una manera de descartar, en la situació actual, qualsevol consulta que no sigui autoritzada des del Govern espanyol.

Coscubiela, això sí, va recordar que fins ara la defensa del referèndum havia sigut criticada durament: “Menys bonica, li van dir de tot: que si era una ingenuïtat, una pantalla passada...”, va lamentar, i va intentar provocar tensions dins de Junts pel Sí advertint que “al senyor Junqueras i a Raül Romeva els haurà sonat molt fort” que es torni a plantejar una consulta.

Satisfer els ‘comuns’ i la CUP

El portaveu de la coalició d’esquerres va reconèixer que Puigdemont “ha repartit joc per totes bandes”, ja que va aconseguir satisfer CSQP recuperant l’opció del referèndum i també la CUP, prometent que si no s’aconsegueix pactar la consulta amb l’Estat, la farà emparada en les lleis de desconnexió.

L’aval a l’anunci de Puigdemont no va estalviar els retrets per la condició d’aprovar els comptes. Coscubiela va criticar durament que el president demanés “un xec en blanc per als pressupostos” i va avançar que “CSQP no dóna xecs en blanc a ningú”. Fins i tot va considerar “com a mínim inacceptable” que el president “demani el sí a la qüestió de confiança i digui que va indissolublement unida a uns pressupostos que encara no es coneixen”.

No avança el seu vot

El portaveu del grup no va voler avançar si aquest dijous donaran la seva confiança al president i va explicar que esperaran que sigui el president del grup, Lluís Rabell, qui anunciï avui el sentit del vot. En la nova organització interna que van pactar dilluns els partits que integren CSQP es va acordar que seria Rabell qui intervingués avui, que Coscubiela assumís el ple de pressupostos i que Albano Dante Fachin (Podem), ho fes durant el debat de política general, que se celebrarà la setmana vinent. Fachin va avançar dimarts que, si no hi ha canvis pel referèndum, es decantaran pel no: “Si estem davant d’un president que insisteix en les rebaixes fiscals i la mercantilització dels serveis públics o que no dóna resposta clara a la renda mínima, poca confiança li podrem donar”.

stats