Política 31/05/2016

CSQP planta la comissió de procés constituent

És un dels pocs espais al Parlament on els partidaris de la independència col·laboren estretament amb l’esquerra alternativa que defensa el referèndum

Sara González
2 min
Turull (JxSí) amb diputats de CSQP en una sessió anterior.

BarcelonaLa comissió d’estudi del procés constituent és un espai institucional singular: és un dels pocs al Parlament on els partidaris de la independència col·laboren estretament amb l’esquerra alternativa que defensa el referèndum. De la resta de grups, el PSC i Ciutadans no hi participen i el PP hi va per mostrar el seu rebuig al que s’hi debat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’ens es va impulsar a petició de Catalunya Sí que es Pot, que va ser partícip tant de la seva creació com del seu desenvolupament fins i tot quan va ser impugnada pel govern espanyol. Ahir, però, el grup que presideix Lluís Rabell es va absentar de la reunió de la comissió. Ho va fer just el dia en què la plataforma Reinicia, que aglutina 13 entitats del sobiranisme civil com l’ANC i Òmnium però també d’altres que treballen per canviar l’ statu quo, presentava els possibles mecanismes de validació dels debats ciutadans que donaran el tret de sortida al procés constituent al setembre.

Tot i que la versió oficial de la confluència d’esquerres va ser que per “motius d’agenda” cap dels seus 11 diputats va poder assistir a la trobada, fonts del grup parlamentari expliquen que no els acaba de fer el pes com està funcionant la comissió que presideix el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach.

Ahir a la comissió no hi eren ni els populars ni tampoc cap dels representants habituals de Catalunya Sí que es Pot, que fins ara hi han assistit sempre: Lluís Rabell -que a l’hora de la reunió era en una entrevista a un mitjà de comunicació-, Joan Coscubiela, Joan Josep Nuet i Albano Dante Fachin, que fa les tasques de secretari de la comissió. Fonts de la confluència d’esquerres asseguren que la seva absència no tenia res a veure amb Reinicia, a qui donen suport, sinó que, més enllà de l’agenda, és un toc d’atenció per unes dinàmiques parlamentàries imposades per Junts pel Sí, tant pel calendari com per qüestions de fons.

Un diputat de la coalició alerta que la comissió està “perdent sentit” perquè, mentre es parla de procés constituent i es busquen mecanismes de participació de la ciutadania, en altres espais parlamentaris es produeixen situacions com la de Junts pel Sí impedint que es debati una iniciativa legislativa popular sobre educació. “Això és profundament contradictori”, sentencien aquestes mateixes fonts. Llach va assegurar que desconeixia per què CSQP no havia anat a la comissió. Si no hi ha cap canvi, el grup que presideix Rabell assistirà amb normalitat a les pròximes trobades.

Reinicia va exposar ahir el seu model de procés constituent per “reformular” el país tenint la participació ciutadana com a pilar clau i deixant clar que no hi haurà procés sobiranista sense un procés constituent ampli. La plataforma va posar sobre la taula tres mecanismes de validació del debat ciutadà: un multireferèndum convocat per la ciutadania sobre els temes clau de la futura Constitució, una macroenquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) o una consulta ciutadana convocada a partir de la llei de consultes no referendàries.

stats