Política 30/06/2016

La CUP demana a Puigdemont una cimera a Palau per acordar "com i quan" es pot convocar el RUI

Els cupaires creuen que les forces convocades haurien de ser Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem. Animen el PSC a "abandonar l'immobilisme" i sumar-se al bloc pel dret a decidir

Laia Vicens
2 min
Anna Gabriel i Benet Salellas han comparegut escortats per la resta del grup parlamentari, membres del secretariat i càrrecs electes del territori

BarcelonaLa CUP ha emplaçat el president de la Generalitat a convocar "tan aviat com sigui possible" totes les forces polítiques a favor d'un referèndum a una cimera a Palau de la Generalitat per "acordar el com i el quan" es celebrarà el referèndum unilateral d'independència (RUI). En aquesta cimera hi haurien d'acudir Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem. La CUP també ha demanat al PSC "abandonar l'immobilisme que el situa en posicions antidemocràtiques" al costat del PP i Ciutadans i "sumar-se al bloc pel dret a decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest emplaçament arriba després que les eleccions del 26-J hagin evidenciat, diuen, que el canvi polític a l'Estat "no ha estat possible" i que "no hi ha lloc per un referèndum". Una demanda, creuen, que "no només pertany" als independentistes, sinó que també és "patrimoni" d'altres forces polítiques i socials que són federalistes i unionistes. Davant d'aquesta pluralitat, la CUP creu que el punt de trobada que permeti una "expressió democràtica clara i no subordinada" a l'Estat és el referèndum unilateral d'independència (RUI). Així ho han dit els diputats Anna Gabriel i Benet Salellas, en un acte a la plaça del Rei de Barcelona.

Per als cupaires, el referèndum unilateral hauria de comptar amb la "determinació de l'entramat institucional" de la Generalitat. Així, demanen que el Govern, el Parlament i el municipalisme "es bolquin" en el referèndum perquè se celebri amb totes les garanties.

"Tot vindrà rodat"

Al seu parer, el tema del RUI no ha de respondre a una "discussió bilateral" entre Junts pel Sí i la CUP, sinó que és "un debat de país". De fet, Salellas i Gabriel han intentat desvincular el RUI de la qüestió de confiança, a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont al setembre, després que els cupaires tombessin els pressupostos.

"No volem condicionar el RUI a cap altra conjuntura, és una necessitat i cal determinar com i quan es fa", han afirmat. Salellas, però, ha avisat que com que l'objectiu de la legislatura era exercir el dret a l'autodeterminació, si s'arriba a acords en aquest sentit, "tota la resta vindrà rodat" i serà "molt més fàcil" resoldre altres aspectes, en relació a la qüestió de confiança.

El Govern tanca les portes

La resposta del Govern ha estat ràpida. Segons fonts del Govern, no hi ha previst fer cap cimera i avisen que els cupaires no estan en condicions de demanar res, després d'haver retirar el suport al Govern en mantenir l'esmena a la totalitat.

stats