Política 26/11/2015

La CUP sospesa investir Mas a canvi d’un acord amb el pla de xoc

Les bases debatran quatre escenaris, un dels quals passa per fer-lo president

Laia Vicens
3 min
La CUP sospesa investir Mas a canvi d’un acord amb el pla de xoc L’organització juvenil Arran diu ‘no’ a Mas

BarcelonaEncara que no hi ha prevista cap votació, la jornada de debat nacional que la CUP ha convocat per diumenge s’augura intensa. El secretariat nacional la va convocar per informar la militància de com avancen unes converses amb Junts pel Sí que, si no fan un gir a última hora, encara no seran prou madures per tancar un acord. Tot fa preveure, doncs, que les bases de la CUP es reuniran sense haver d’aprovar o tombar un pacte -es farà a través d’una assemblea nacional extraordinària quan hi hagi un acord global-. La trobada només servirà per explicar de primera mà l’estat de la negociació. Ara bé, això no evitarà que sigui d’alt voltatge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, els militants de la CUP debatran a partir de quatre escenaris: el primer (i el que la CUP ha anat defensant fins ara) és el d’un acord amb Junts pel Sí en què Mas no estigui al capdavant; el segon -que el diputat Albert Botran no va descartar dimarts- passaria per investir Mas com a president si a canvi es garanteix el pla de xoc social, la ruptura amb l’Estat i s’obre un procés constituent; el tercer, avançat pel diputat Benet Salellas, proposa allargar les negociacions fins després del 20-D per aconseguir l’abstenció de Catalunya Sí que es Pot i investir un candidat alternatiu a Mas, i el quart és assumir unes noves eleccions al març.

La idea és que a Manresa s’expliquin detalladament les quatre opcions i que després les tretze territorials es posicionin públicament. Per preparar-ho, cada assemblea s’ha reunit aquesta setmana amb un diputat. Segons fonts presents a les trobades, s’ha posat de manifest que no hi ha consens sobre la investidura. “Hi ha quatre escenaris, però en realitat es redueixen a dos: o Mas o eleccions”, comenta a l’ARA un dels assistents a l’assemblea de Vilafranca. I és que entre els militants va estenent-se la sensació que Mas no farà un pas enrere i que, per tant, el primer i el tercer escenari estan pràcticament descartats.

Les mateixes fonts indiquen que a les trobades de dimarts es va reclamar que, tot i que no es voti res, a Manresa es fixi un posicionament “clar” sobre el rumb a seguir. Un dels objectius de la jornada és, de fet, donar “una imatge de cohesió interna” després de les discrepàncies dels últims dies, en què alguns càrrecs locals -com l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, o el portaveu a Mataró, Juli Cuéllar- s’han mostrat partidaris d’investir Mas si a canvi es garanteixen contrapartides socials, o en què s’han evidenciat les opinions dels dos corrents majoritaris de la CUP, Endavant i Poble Lliure. En privat, a l’arena assembleària també s’han constatat les tensions entre el sector partidari de desbloquejar com sigui les converses -una postura que defensa Poble Lliure- i els que aposten per repetir les eleccions abans que investir Mas -Endavant-. Membres d’aquest sector, fins i tot, haurien plantejat abandonar la CUP si finalment s’investeix Mas. Diumenge, a caixa o faixa, la formació afrontarà la decisió més decisiva.

L’organització juvenil Arran diu ‘no’ a Mas

L’organització juvenil Arran, integrada a la CUP - Crida Constituent, va rebutjar ahir investir Artur Mas perquè és un “fre” a l’independentisme i un “sinònim d’impunitat davant la corrupció, les retallades i la precarietat”. El comunicat -molt dur- s’afegeix als d’Endavant i Poble Lliure, dos dels corrents dins de la CUP.

stats