DEBAT SOBIRANISTA
Política 02/09/2016

La CUP negociarà amb Puigdemont sense línies vermelles

El president insisteix en el seu compromís amb el procés davant dels anticapitalistes

Laia Vicens
3 min
Carles Puigdemont  va visitar ahir un centre  de recerca a Torrelameu (Lleida).

BarcelonaSense condicions ni línies vermelles. La CUP afrontarà les dues negociacions d’aquesta tardor -la de la qüestió de confiança i la dels pressupostos- sense exigències prèvies dirigides cap al Govern. La recepta del nou secretariat i del grup parlamentari és reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per escoltar com afronta la qüestió de confiança i saber què proposa per culminar la legislatura actual, que s’hauria d’acabar el juny de l’any que ve si es complissin els 18 mesos anunciats. La proposta dels cupaires és el referèndum unilateral d’independència, però des de la formació anticapitalista demanen no fer-ne “fetitxisme”. “Hem de convèncer, no vèncer” la direcció del Partit Demòcrata Català (PDC), asseguren fonts cupaires, que també admeten que vincular el suport a Puigdemont al RUI els “autopressionaria innecessàriament” si després el Govern no avala la iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu, segons les mateixes veus consultades, és doble: d’una banda, esgotar la legislatura “excepcional” per complir amb el mandat del 27-S i amb la declaració de ruptura del 9-N i, de l’altra, espolsar-se la imatge d’intransigència que plana sobre la formació després del veto a Artur Mas i el rebuig als pressupostos. “Posem sobre la taula el referèndum unilateral, però si el Govern té una proposta millor i que genera consens, l’escoltarem i la debatrem”, asseguren des de la direcció. De fet, diversos sectors de la CUP donen per fet l’acord amb Junts pel Sí pel que fa a la qüestió de confiança, perquè “no tindria sentit” anar cap a unes noves eleccions si fa mesos que es defensa el resultat de les plebiscitàries i la declaració rupturista que en va sorgir. El corrent més refractari a l’acord amb el Govern, però, demana apujar el llistó pel que fa als comptes.

Els pressupostos, més endavant

De fet, la negociació pels números es preveu “una mica més complicada” que la de la qüestió de confiança. El desllorigador el va anunciar ahir la diputada cupaire Anna Gabriel, que va explicar que els anticapitalistes negociaran els comptes si en la pròxima reunió amb el president -hi ha hagut contactes però no una trobada formal- hi veuen la voluntat de culminar el procés. “Si és així, l’endemà mateix podem parlar de pressupostos”, va dir en una entrevista a Europa Press. Fonts cupaires admeten que això no necessàriament significa que s’inclogui el RUI, sinó que esperen que Puigdemont els anunciï uns “passos clars” per acabar el procés amb èxit. El president va replicar a Gabriel en una visita a Lleida perquè “la confiança no es negocia, es té o no es té”. També va defensar que el compromís d’ell, del Govern i de Junts pel Sí amb el procés “no ha canviat”.

Així, malgrat els contactes constants amb el departament d’Economia -el grup de treball del deute i la ponència de la llei de la Hisenda pròpia es reuneixen periòdicament-, encara no hi ha hagut cap trobada de la CUP i el Govern per parlar de pressupostos, a l’espera de resoldre la qüestió de confiança. Amb tot, a la CUP celebren que des del departament d’Economia ja s’hagin mostrat disposats a incloure una partida per al referèndum, si finalment el Govern avala la proposta. Fonts del departament consultades per l’ARA demanen que aquest cop la CUP permeti -almenys- discutir els comptes al Parlament. Si no, buscaran el suport d’un altra força política.

stats