Política 12/11/2015

La CUP rebutja un govern coral amb Mas de president

El líder de CDC proposa un executiu amb Junqueras, Romeva i Munté al capdavant de tres macroconselleries

O. March / L. Vicens / R. Tugas
3 min
La CUP rebutja un govern coral amb Mas de president

BarcelonaArtur Mas acabarà el dia d’avui encara com a president de la Generalitat en funcions. La CUP li negarà de nou els dos vots a favor i les vuit abstencions després que la cimera d’ahir amb Junts pel Sí al Palau de la Generalitat acabés sense un acord que cada cop es veu més complicat. La candidatura liderada per Raül Romeva esperava que la declaració de dilluns, les concessions en l’eix social i la reacció frontal de les institucions de l’Estat estovessin els anticapitalistes, i ahir encara va treure una altra carta: desenvolupar la proposta de govern coral que la CUP va reclamar inicialment. Tot, però, va resultar infructuós i la resposta continua sent la mateixa: una rotunda negativa a avalar qualsevol executiu amb Mas de president, sigui amb la fórmula que sigui i amb el programa de govern que sigui. I, ara per ara, CDC es nega a renunciar al seu líder. “No li permetríem un pas enrere”, assenyala un dirigent consultat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el matí va ser un preàmbul de l’enrocament que es confirmaria hores més tard. Seguint l’argumentari propi, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull (CDC), va avisar a TV3 que no acceptaria fer de Mas un president florero ”, i l’independent del mateix grup Lluís Llach va demanar a RAC1 que dos diputats de la CUP votessin a favor de la investidura en lloc de demanar que els 62 de Junts pel Sí canviessin de candidat. Tot i això, el president parlamentari dels anticapitalistes, Antonio Baños, va alertar a la mateixa cadena, però en un sentit oposat, que avui no hi hauria president “si Junts pel Sí presenta el mateix candidat”. És a dir, que, més enllà de si és o no florero, el gran problema és el nom del president.

Una granítica posició que a primera hora de la tarda Baños va transmetre -flanquejat pels també diputats de la formació Anna Gabriel i Benet Salellas- al mateix Mas, al coordinador general de CDC, Josep Rull, i als dirigents d’ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira. Segons fonts coneixedores de la trobada, va ser una cimera de gairebé dues hores que va servir per constatar els posicionaments diametralment enfrontats pel que fa a la investidura. Així, tal com va avançar l’ARA, Mas va oferir confeccionar un executiu col·legiat amb tres comissions delegades encapçalades pel vicepresident Junqueras -l’econòmica-, per Romeva -la de relacions internacionals i les àrees de l’administració de l’estat- i per l’actual vicepresidenta en funcions, Neus Munté -la de polítiques socials-. Això vol dir que el Govern seria més coral i cadascun d’aquests noms forts lideraria una àrea, amb conselleries que en dependrien i algunes competències delegades del departament de la Presidència. Una fórmula que detallarà avui Mas [vegeu el complement] i que podria requerir retocar la llei de la presidència i del Govern. Tot i això, no es va debatre a fons la proposta davant del rebuig de la CUP.

Tot menys la presidència

I és que els anticapitalistes es pregunten: “Si tan col·legiat és el Govern, ¿per què Mas ha d’ocupar la presidència i no una altra cartera?” Els diputats i dirigents de la CUP no van voler fer declaracions després de la cimera, però fonts de la negociació afirmen que van posar sobre la taula que Mas podria ocupar un altre càrrec a l’executiu, com una conselleria en cap amb atribucions reforçades, però en cap cas la presidència. Les mateixes fonts subratllen que la negativa a acceptar que el líder de CDC es mantingués al capdavant del Govern, encara que sigui amb menys poders, ha sigut “contundent” en la cita.

De fet, fonts de la CUP sostenien fa uns dies que si “cedien” a les pressions de CDC i investien Mas president, la seva formació “es trencaria per la meitat”. “Mantenir la unitat de les nostres bases és prioritari”, assegurava un membre del secretariat de la CUP a l’ARA, alertant que, si ara canviessin el seu parer sobre la investidura seria una “traïció” als votants però, sobretot, als militants. “Podem perdre vots si no investim Mas, però si ho fem trenquem les assemblees”, reflexionava un membre de la CUP. Sigui com sigui, ahir a la nit la seva cúpula es va reunir per acabar d’afinar la posició i l’argumentari que desplegarà avui, quan trencarà el breu silenci informatiu posterior a la cimera. En tot cas, l’exdiputat cupaire David Fernàndez va dir a la nit a 8TV que “ni les condicions ni les circumstàncies” no han canviat, de manera que tot indica que la CUP mantindrà el no.

Què passarà ara? La cúpula de Convergència sosté que “no es poden fer més cessions” i confia en una hipotètica “pressió” del món sobiranista per forçar un acord aviat. L’ANC, de fet, ja ha convocat una mobilització diumenge en defensa del Parlament i de la unitat.

stats