Política 01/08/2017

La CUP suggereix altres vies per aprovar la llei del referèndum, com l'article 81.3 del reglament

Aquest article permet modificar l'ordre del dia d'un ple a petició de dos grups parlamentaris i votar el mateix dia

Ara
2 min
La CUP suggereix altres vies per aprovar  la llei del referèndum com l'article 81,3 del reglament

BarcelonaLa diputada de la CUP Mireia Boya ha defensat aquest dimarts que hi ha altres vies per garantir el referèndum de l'1 d'octubre, després que dilluns el Tribunal Constitucional suspengués cautelarment la reforma del reglament del Parlament que donava llum verda a la lectura única. De fet, Boya ha apuntat en declaracions a RAC1 que "la reforma del Parlament no era la via que agradava més" als cupaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les alternatives, Boya ha apuntat l'article 81.3 del reglament, que permet l'alteració de l'ordre del dia en sessió plenària, una via que ja va avançar l'ARA al febrer, la desobediència al Tribunal Constitucional i la "tramitació ordinària", que Junts pel Sí i la CUP van iniciar aquest dilluns amb el registre de la llei del referèndum al Parlament per la via d'urgència extraordinària. "Quan arribi el moment ja prendrem la decisió de quina és la millor per tal de tirar-lo endavant", ha conclòs.

L'article 81.3 del reglament del Parlament subratlla que "l'ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres del Parlament, i també pot ésser alterat quan hi obliga el compliment d'una llei". Aquest article permet saltar-se tots els tràmits habituals -debat de totalitat, discussió en comissió, compareixences d'experts, esmenes i debat final- i fixar la votació per al mateix dia.

JxSí adverteix de les "altres vies" que ofereix el reglament

El vicepresident de la mesa del Parlament, Lluís Guinó, també ha assenyalat que el reglament ofereix "alternatives" perquè es pugui aprovar la llei del referèndum. En una entrevista a la SER aquest dimarts al matí, el dirigent de JxSí ha afegit que el grup parlamentari majoritari i la CUP "buscaran altres vies" per tal de donar llum verda a la norma que ha de donar cobertura legal a l'1-O.

També s'hi ha referit el portaveu adjunt de la coalició independentista, Roger Torrent, en declaracions a RAC1: "El reglament no queda anul·lat en la seva totalitat, hi ha altres vies per aprovar les lleis que vulguin els grups parlamentaris, i que s'exploraran a partir de l'anul·lació del TC", ha subratllat Torrent.

stats